e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Υπογράφηκε σήμερα το πρωί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, με το οποίο μπαίνουν αυστηροί κανόνες στα ελλείμματα και τα χρέη.

Το σύμφωνο, το οποίο οριστικοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, υπέγραψαν οι 25 από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το σύμφωνο είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κάνουμε τώρα για πρώτη φορά αυτό που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη» επεσήμανε η κ. Μέρκελ.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, το σύμφωνο θα έχει "βαθύ και μακροχρόνιο" αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές πολιτικές και θα αποτρέψει την επανάληψη της κρίσης χρέους. Κάλεσε ταυτόχρονα τους ηγέτες της Ε.Ε. να κινηθούν γρήγορα για να πείσουν τα εθνικά κοινοβούλια – και τους ψηφοφόρους – να επικυρώσουν το σύμφωνο.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το σύμφωνο που υποχρεώνει τις χώρες να υιοθετούν στο σύνταγμα τους προβλέψεις για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επιτρέπει την ταχύτερη επιβολή κυρώσεων κατά των κρατών που θα παραβιάζουν τους κανόνες.

Οι χώρες που δεν θα μπορέσουν να επικυρώσουν τη νέα συνθήκη θα αποκλειστούν από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης από την άνοιξη του 2013.

Η Βρετανία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπογράψουν το σύμφωνο, υποχρεώνοντας τους υπόλοιπους ηγέτες να συμφωνήσουν σε διακυβερνητικό επίπεδο και όχι στο πλαίσιο μιας συνολικής αλλαγής στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Elio di Rupo ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το σύμφωνο στην τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά από τις Βρυξέλλες.
dealnews.gr