e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα


Το Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές έξι ευρωπαϊκών χωρών -της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, την Πορτογαλίας και της Ολλανδίας- για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να "αναθεωρήσει" προς τα κάτω τις πωλήσεις πετρελαίου προς αυτές, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

"Σήμερα κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι πρεσβευτές κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και ενημερώθηκαν ότι το Ιράν θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις πωλήσεις πετρελαίου προς αυτές", αναφέρεται στον ιστότοπο.

Ωστόσο από τη μεριά του ο διπλωμάτης μίας εκ των χωρών, που έχει ήδη μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε, υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Δεν έχει συζητηθεί το θέμα".

Οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν ήδη μεταβεί στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις 23 Ιανουαρίου να ενεργοποιήσουν ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος.

Τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια με το Ιράν απαγορεύτηκαν με άμεση ισχύ από την ΕΕ, αλλά οι περισσότεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου έχουν χρονικό περιθώριο έως την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.

Τί συμβαίνει στην Αθήνα.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και θα καλύψει τις ανάγκες της αγοράς από εναλλακτικές πηγές, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Πηγές του ομίλου ανέφεραν ακόμη ότι οι εισαγωγές αργού από το Ιράν έφθασαν στο μάξιμουμ το 2011 (22%) καθώς οι εμπορικοί όροι της συνεργασίας ήταν καλύτεροι σε σχέση με άλλες πηγές τροφοδοσίας, ενώ οι παραλαβές από την Τεχεράνη συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2012.

Πρόσθεταν δε ότι αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία ισχύος της απόφασης του Ιράν, τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τον Ιανουάριο να επιβληθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο από 1ης Ιουλίου.


"Άλμα" σχεδόν 2 δολαρίων σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,99 δολάρια στα 119,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε άνοδο κατά 1,43 δολάρια στα 102,17 δολάρια το βαρέλι.
nooz.gr