Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους, τονίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Wall Street Journal" της Γερμανίας.
Ο Ρέσλερ, αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση περί "επιτρόπου", ζητεί αυστηρή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και εξαρτά την εκταμίευση επιπλέον οικονομικής βοήθειας από το περιεχόμενο της Έκθεσης που θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες η τρόικα.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να είπε ότι χωρίς την συμμετοχή της ΕΚΤ στο "κούρεμα", ο στόχος για χρέος στο 120% ως το 2020 δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Ο Ρέσλερ ωστόσο επιμένει ότι "δεν τίθεται θέμα" και προσθέτει ότι είναι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι πρέπει πρωτίστως να παραιτηθούν από μέρος των δικαιωμάτων τους.
Σε ό,τι αφορά την επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας εξηγεί ότι "οι αποφάσεις μας κρέμονται από τα συμπεράσματα της τρόικας" και προσθέτει: "Πριν από την εκταμίευση χρημάτων, χρειαζόμαστε την έκθεση της τρόικας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες. Μια απόφαση που δεν μπορώ και δεν θέλω να την προκαταλάβω".
Επισημαίνει πάντως ότι "οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα για τις προβληματικές χώρες του ευρώ", ενώ απευθύνει έκκληση προς την Ελλάδα "τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις να ακολουθήσουν συγκεκριμένα μέτρα".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την πρόταση για ορισμό "επιτρόπου λιτότητας" στην Ελλάδα, ο Ρέσλερ σημειώνει ότι η ευθύνη διαχείρισης του προϋπολογισμού "είναι στα χέρια της ελληνικής Βουλής και εκεί θα μείνει", τονίζει, ωστόσο, ότι "είναι απολύτως θεμιτό η οικονομική βοήθεια να συνοδεύεται από ξεκάθαρη και αυστηρή επίβλεψη".
Απορρίπτει πάντως κάθε ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ελλάδα επιβράδυνση των προσπαθειών για λιτότητα. "Θα δίναμε λάθος μήνυμα αν αποκλίναμε τώρα από τους στόχους. Πρέπει και να δαμάσουμε τον προϋπολογισμό και να βελτιώσουμε τους θεσμούς για να δημιουργηθεί και πάλι ανάπτυξη", λέει χαρακτηριστικά.
nooz.gr