e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμος διάλογος Κουτρουμάνη – Τρόικα για τα εργασιακά

Με την Τρόικα θα συναντηθεί την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με αντικείμενο συζήτησης τους μισθούς και τα εργασιακά.

Ο κ. Κουτρουμάνης αναμένεται να ζητήσει χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων, καθώς μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά βασικά σημεία όπως είναι η διατήρηση του κατώτατου και του 13ου-14ου μισθού, καθώς και η μείωση -υπό προϋποθέσεις- του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές).

Στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων συμφωνήθηκε, επίσης, να διατηρηθεί η παρούσα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, και να δοθεί κανονικά η αύξηση του 2,6%.

Σχετικά με το θέμα του «παγώματος» των αμοιβών για ένα ή δύο χρόνια, το οποίο πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις, υπήρχε απόκλιση απόψεων με τη ΓΣΕΕ να διαφωνεί.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν, επίσης, ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Όπως επεσήμαναν μετά τη συνάντηση οι πρόεδροι του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο διάλογος διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν ουσιαστικός και εφ' όλης της ύλης.

Συμπλήρωσαν επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, θα επιδιώξουν συνάντηση με την κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν να έχει ουσιαστική συμμετοχή και να δεσμευτεί ότι θα επικυρώσει το αποτέλεσμα του διαλόγου.

Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να «μην διανοηθεί να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου» για το θέμα των μισθών.
dealnews.gr