e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

"Ενα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα"


Στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επανέρχεται μερίδα του διεθνούς Τύπου, την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το κοινό νόμισμα, προεξοφλώντας ένα εξαιρετικά δύσκολο 2012.

Αφορμή για τις νέες αναλύσεις- προβλέψεις ήταν δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή Καψή: "Αν η συμφωνία για την ενίσχυση της διάσωσης δεν υπογραφεί είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έξω από το ευρώ".

Στο βρετανικό Guardian υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο: "Δυστυχές το νέο έτος για την Ελλάδα", το οποίο επικαλείται τη δήλωση Καψή, για να τονίσει ότι ήταν μια προτροπή προς τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχτούν τη διαγραφή της αξίας των τίτλων τους κατά 50% προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι "φαίνεται ότι το αποκαλούμενο PSI και η συμφωνία του Οκτωβρίου έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και το ΔΝΤ εκτιμά ότι χρειάζεται κούρεμα μεγαλύτερο από το 50%".

Από την πλευρά του, το Reuters, αφού σημειώνει ότι "η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον ταμπού", εκτιμά ότι οι επισημάνσεις Καψή έγιναν για να στηρίζουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπαδήμου καθώς επισείεται η απειλή μεγαλύτερων δεινών σε περίπτωση μη υλοποίησης αυτή της πολιτικής.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι αποκλείουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ- "που θα μπορούσε να βυθίσει την ευρωζώνη σε βαθύτερη κρίση"-, ωστόσο σημειώνει ότι έλληνες αξιωματούχοι απευθύνουν την προειδοποίηση ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι "κόλαση" και η χώρα πρέπει να την αποφύγει μένοντας πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γαλλικές Le Monde και Les Echos, οι οποίες είχαν από την Τρίτη τις δηλώσεις περί εξόδου από το ευρώ ανάμεσα στα βασικά τους θέματά.

"Εσωτερική υποτίμηση όχι έξοδος από το ευρώ"

Τη λύση της εσωτερικής υποτίμηση φαίνεται να προκρίνει για την Ελλάδα το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, για την οποία υποστηρίζει ότι θα συνεπαγόταν μεγάλη οικονομική καταστροφή.

"Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από το ευρώ"

Να διαλύσει τα σενάρια και τις εικασίες περί εξόδου χώρας από το ευρώ εντός του 2012 επιχείρησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος δήλωσε -ερωτηθείς σχετικά- ότι "δεν υπάρχει πρόθεση ή σχέδιο κάποιο μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα".

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σημείωσε ότι θα επαναληφθούν μέσα στον Ιανουάριο, συμπληρώνοντας ότι "προέχει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων".
nooz.gr