e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

"Ζήτημα επιβίωσης" τα φάρμακα για φαρμακοποιούς και ασθενείς

«Ζήτημα επιβίωσης», χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί την αποτροπή της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους στο 15%, και την άμεση πληρωμή των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, αφού, όπως λένε, «δεν έχουν δει ούτε ευρώ από το δημόσιο, σε πολλές περιπτώσεις εδώ και έξι μήνες».

Από την άλλη, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία ζητούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις απεργίες και από τη μη εκτέλεση των συνταγών, αν και όπως υποστηρίζουν, παρότι κατανοούν και συμπαρίστανται στον κλάδο των φαρμακοποιών, θεωρούν ότι υπήρξαν, σε πολλές περιπτώσεις και για πολλά χρόνια, φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Πάντως, οι φαρμακοποιοί, σε πολλές περιπτώσεις χρόνιων και σοβαρών ασθενειών, χορηγούν ατύπως τα φάρμακα στους ασθενείς.

Καθώς ήδη 3.000 φαρμακεία έχουν μπει στον Τειρεσία και έχουν εκδοθεί κατασχετήρια για άλλα 100, οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων για καταβολή των χρημάτων μέσα στο προσεχές διάστημα και αναμένουν τις αποφάσεις των φαρμακευτικών συλλόγων, χαρακτηρίζοντας «ύποπτες» τις αποφάσεις, που παίρνονται στον χώρο του φαρμάκου.

«Οι φαρμακοποιοί έχουμε, στην ουσία, υποκαταστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και μήνες. Πληρώνουμε συνέχεια χωρίς να μας πληρώνουν και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να δίνουμε “δανεικά” φάρμακα για να εξυπηρετήσουμε τη δημόσια υγεία», αναφέρει η Χρυσούλα Αποστόλου, φαρμακοποιός στον Χολαργό.

Τονίζει ότι «πλέον, τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης», ενώ χαρακτηρίζει την κατάσταση «χαοτική». Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις λέει: «Συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία, αλλά οι ολιγοήμερες απεργίες και η μη εκτέλεση των συνταγών του δημοσίου είναι ο μόνος μοχλός πίεσης που διαθέτουμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε και τα φαρμακεία μας, αλλά και τους ασθενείς».

«Ήδη, το ποσοστό κέρδους μας έχει μειωθεί κατά 20-30% από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και η εξαγγελία για 15% θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε πολλούς από εμάς», αναφέρει ο Νίκος Αγραφιώτης, φαρμακοποιός στην Αγία Παρασκευή. Επισημαίνει δε, ότι «αυτή η πολιτική δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσδοκά να λύσει».

Και συμπληρώνει: «Είναι ύποπτες οι κινήσεις που γίνονται στον χώρο του φαρμάκου, καθώς οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία δεν ξεπερνούν το 6-8%. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν πολλά από τα φαρμακεία προς όφελος μεγάλων εταιρειών».

Την απόγνωσή του εκφράζει ο 78χρονος, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, καρκινοπαθής. «Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί και η κυβέρνηση να επιλύουν τις διαφορές τους στην πλάτη μας», λέει. Θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των φαρμακοποιών και επισημαίνει ότι «θα έπρεπε να αντιδράσουν με άλλους τρόπους ή τουλάχιστον να χορηγούν τα φάρμακα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη», ενώ καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η Τασία Γεωργίου, δημόσιος υπάλληλος, αναφέρει από την πλευρά της, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών ήταν τεράστια. «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακοποιών», λέει και επισημαίνει την ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος και την πάταξη των φαινομένων, που καθίστανται επιζήμια για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ