e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 9ης Δεκεμβρίου και ειδικότερα η ενίσχυση του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ, και η μεταρρύθμιση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί.

Εκτός από τους 17 υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχουν και υπουργοί οικονομικών άλλων χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Μπαγί, στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταστούν δύο ζητήματα. Πρώτον, η ενίσχυση του ΔΝΤ με 200 δις. ευρώ, όπως ορίζει η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνη της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δήλωση των "17", «οι χώρες της ζώνης του ευρώ και άλλα κράτη μέλη θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν, εντός 10 ημερών, την παροχή πρόσθετων πόρων στο ΔΝΤ, έως 200 δις. ευρώ, υπό τη μορφή διμερών δανείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ΔΝΤ έχει επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

«Η προθεσμία των 10 ημερών είναι πολιτική και όχι νομική», σχολίασε.

Δεύτερον, το Eurogroup θα εξετάσει την αναθεώρηση της Συνθήκης που διέπει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ούτως ώστε να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2012 και όχι το 2013, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η τηλεδιάσκεψη κρίνεται αναγκαία και μετά την απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση χωρών της ευρωζώνης, όπως ο οίκος Fitch, που άλλαξε την αξιολόγησή για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, από "σταθερή" σε "αρνητική" και ο οίκος Moody's, που μείωσε τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο του Βελγίου κατά δύο μονάδες.
nooz.gr