e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι Οίκοι φέρνουν πιο «κοντά» τους Ευρωπαίους


Οι διαρκείς απειλές των οίκων αξιολόγησης κατά της Ευρώπης για πιθανές υποβαθμίσεις όχι μόνο των αδύναμων οικονομιών αλλά και του σκληρού πυρήνα όπως Γαλλία και Γερμανία, οδηγούν τους Ευρωπαίους σε νέα τηλεδιάσκεψη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.Στην τηλεδιάσκεψη η οποία πιθανολογείται ότι θα γίνει σήμερα στις 16:30, θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης προκειμένου να συζητήσουν για την κρίση η οποία δείχνει να μην αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.


Επιπλέον, επί τάπητος θα τεθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και ειδικότερα η οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ, ύψους 200 δισ. ευρώ. και το τι μέλλει γενέσθαι.


Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το Μάρτιο του 2012 και το νέο Σύμφωνο για την σταθερότητα στην ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

«Είναι ξεκάθαρο ότι όσο πιο πολλά διαθέσιμα κεφάλαια έχει το ESM, τόσο τόσο περισσότερο κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών. Προτεραιότητά μου είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Βρετανία διαφοροποιήθηκε από τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα διαθέσουν το 75% του συνολικού πακέτου για την ενίσχυση του ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Προς το παρόν, η Βρετανία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει, ενώ αρκετές χώρες δεν διευκρίνισαν επακριβώς τα ποσά που θα διαθέσουν.

Η Σύνοδος Κορυφής είχε δώσει περιθώριο 10 ημερών στους ηγέτες της ΕΕ να καθορίσουν τις λεπτομέρειες.
dealnews.gr