e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση κόλαφος της ΕΣΕΕ - Προβλέπει 60.000 "λουκέτα"

Νέα «λουκέτα» σε περίπου 60.000 επιχειρήσεις προβλέπει η έκθεση της ΕΣΕΕ για το 2012, ενώ άλλες 60.000, περίπου, έκλεισαν στο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2011, σύμφωνα με την ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σήμερα Δευτέρα.

Εάν οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ επιβεβαιωθούν, τότε τα «λουκέτα» τη διετία 2011-2012 θα ξεπεράσουν τα 120.000, δημιουργώντας κυριολεκτικά συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ακόμη μεγαλύτερο ντόμινο ύφεσης σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα περισσότερες από 145.000 εμπορικές επιχειρήσεις, δηλαδή μία στις δύο, αναμένεται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών το 2012, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και της καθίζησης της αγοραστικής κίνησης, ενώ πάνω από 100.000, δηλαδή περίπου μία στις τρεις, αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους τη νέα χρονιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ανοίγοντας την εκδήλωση της παρουσίασης αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο, άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τη διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ στην αγορά καθώς και για την απόφαση του υπουργού να δημιουργήσει μία νέα εταιρική μορφή με κεφάλαιο 1 ευρώ, για την οποία είπε ότι «ανοίγει η πόρτα για να μπουν απατεώνες στην αγορά, να την φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν».

Επίσης, μία στις τρεις θα «παγώσει» τις επενδύσεις της το 2012, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί και στο επίπεδο της απασχόλησης, καθώς μόνο 5 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους. Ένα νέο στοιχείο, το οποίο αναδύεται στην Έκθεση είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο, με μία στις τέσσερις επιχειρήσεις να αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.

Σχετικά με τη φετινή χρονιά οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα έχουν απώλειες στις πωλήσεις τους, ενώ τέσσερις στις πέντε υποστηρίζουν ότι η κερδοφορία τους έχει επιδεινωθεί. Την ίδια στιγμή, η επενδυτική άπνοια που σημειώθηκε το 2010, φέτος εντάθηκε και, παράλληλα, η πλειονότητα των εμπόρων δηλώνει ότι μείωσε τις επενδύσεις της. Επιπλέον, περιορίσθηκε σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό στασιμότητας των υποχρεώσεων.
dealnews.gr