e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τί προτείνει η Κομισιόν για τα ευρωομόλογα


Τείχος προστασίας ενάντια στην κρίση χρέους επιχειρεί να υψώσει η Κομισιόν, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις για την έκδοση του πολυσυζητημένου ευρωομολόγου. Σε επίσημο έγγραφο της Κομισιόν που βρίσκεται στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εξετάζονται τρεις επιλογές για την έκδοση του ευρωομολόγου, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να οδηγήσει «γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους» στην Ευρωζώνη, ενώ μπορεί επίσης να «ενισχύσει την αντίσταση» απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.



Οι προτάσεις της Κομισιόν

Το κείμενο της Κομισιόν κάνει λόγο για τρεις επιλογές. Με την πρώτη, η οποία χαρακτηρίζεται ως η αποφασιστικότερη και ριζοσπαστικότερη, τα ευρωομόλογα υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της Ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη τη ζώνη.

Στη δεύτερη επιλογή, τα ευρωομόλογα διαθέτουν αυτές τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των κρατών-μελών, αφού κάποια από αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.

Με την τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν ευρωομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων από κάποια κράτη της Ευρωζώνης. Στα ευρωομόλογα αυτής της επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρωομολόγου αυτής της επιλογής.
dealnews.gr