e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγει η αυλαία της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή

Με τη συμμετοχή 10.000 αξιωματούχων από 194 χώρες ξεκινά σήμερα στη Νότιο Αφρική η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, και ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Εδώ και μήνες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν - στην καλύτερη περίπτωση- σε αδιέξοδο, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομικών με αιχμή την παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλλου.

Κίνα και Ινδία επιθυμούσαν την ανανέωση της συμφωνίας, αφού δεν προϋποθέτει την ανάληψη από την πλευρά τους ουσιωδών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι καθώς το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει τις βιομηχανοποιημένες χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα, πολλές χώρες θεωρούν άδικο το «deal». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από το Κιότο πριν από δέκα χρόνια, ενώ τώρα Καναδάς, Ρωσία και Ιαπωνία ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία.

Τώρα ωστόσο, και κάποιοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του αναπτυσσόμενου κόσμου φέρονται να πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα, επιδιώκοντας να καθυστερήσουν μια νέα συμφωνία. Ενώνοντας τη φωνή τους με Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία ζητούν οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν μετά από το 2015, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών, οι οποίες βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Βρίσκονται στο χείλος του χάους», δήλωνε έμπειρος διαπραγματευτής προσθέτοντας ότι «πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επιλύσουν τα προβλήματα». Τα ευάλωτα κράτη απευθύνουν έκκληση οι αντιπαραθέσεις μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων να μην καθυστερήσουν την επίτευξη νέας συμφωνίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «πολιτική της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής», όπως έλεγε ένας άλλος διαπραγματευτής.
dealnews.gr