e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Φιλί ζωής" για την Ελλάδα από τη Bundestag


Το αναμενόμενο πράσινο φως έδωσε η γερμανική βουλή στη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου πράγμα το οποίο είναι σωτήριο για την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο «πέρασε» με ισχυρή πλειοψηφία καθώς 523 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 85 βουλευτές ψήφισαν κατά, ενώ υπήρχαν και 3 αποχές.



Ωστόσο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ αυτό που είχε σημασία είναι το εάν θα περνούσε με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ή εάν θα απαιτούνταν και οι ψήφοι των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) που επίσης είχαν εκφράσει τη βούληση να στηρίξουν την αναβάθμιση του EFSF.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμούς, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.


Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του ΕΤΧΣ, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών:


«Οι κανόνες του ΕΤΧΣ δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά» και όταν θα καθορισθούν, «η Βουλή θα εκφρασθεί επ' αυτού».

Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη.

Όμως, το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισ. ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο κ. Σόιμπλε.
dealnews.gr