e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τίτλοι τέλους για το σίριαλ των αποδείξεων-Πρεμιέρα το 2012


Τα παίρνει πίσω τα περί αποδείξεων το οικονομικό επιτελείο μετά το σούσουρο και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν. Διευκρίνισε ότι για τα φετινά εισοδήματα δεν επέρχεται καμία απολύτως αλλαγή ως προς τις αποδείξεις που θα πρέπει να υποβληθούν στην Εφορία.

Οι συνεχείς ανακοινώσεις σχετικά με το χρόνο εφαρμογής των αποδείξεων δείχνουν την ανασφάλεια και την ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, καθώς τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα μπουν στο μικροσκόπιο της τρόικα, από όπου και θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης.

Με τη δήλωση όμως των εισοδημάτων του 2012, το 2013, θα καθιερωθεί ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους, μέσω του οποίου θα δηλώνονται αφενός όλες οι αποδείξεις δαπανών, αφετέρου οι αποταμιεύσεις του φορολογουμένου με τη μορφή καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών και ακινήτων.

Έτσι, για φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων οπότε:

- Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους.

- Το πλαφόν για το ύψος του ποσού που θα συγκεντρωθεί σε αποδείξεις παραμένει στις 15.000 ευρώ.

- Το «πέναλτι» που θα πληρώσουν όσοι δεν συγκεντρώνουν το ποσό που πρέπει, σε αποδείξεις, παραμένει 10% επί της διαφοράς.

Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι, εάν ένας φορολογούμενους έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και με βάση το 25% θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 10.000 ευρώ, αλλά τελικά καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 8.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον για τη διαφορά των 2.000 ευρώ, που δεν κατάφερε να καλύψει, φόρο 200 ευρώ.

-Το αφορολόγητο όριο, που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, αποσυνδέεται από τις αποδείξεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση τις χθεσινοβραδινές διαρροές του υπουργείου, οι όποιες αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2012, δηλαδή θα αφορούν τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το 2013.

Από του χρόνου τα «καλύτερα»

Μπορεί για φέτος οι φορολογούμενοι να γλίτωσαν τις νέες επιβαρύνσεις, από του χρόνου όμως θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις, αφού θα αυξηθεί το ποσοστό επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν από το 25% ίσως στο 30%, ενώ, εάν ο συντελεστής της πρόσθετης φορολόγησης δεν παραμείνει στο 10% και αυξηθεί.
dealnews.gr