e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ενδιαφέρον της αζέρικης Socar για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

«Συζητάμε την αγορά ποσοστού»


Η κρατική εταιρία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, ενδιαφέρεται να αποκτήσει ποσοστό στην ΔΕΠΑ και το τουρκικό δίκτυο διανομής αερίου, όπως είπε την Τρίτη ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της εταιρίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Εξετάζουμε τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ [...] Συζητάμε την αγορά ποσοστού του Δημοσίου σε αυτή την εταιρία», είπε ο Βαγκίφ Αλίεφ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της έκθεσης Caspian Oil and Gas.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την πιθανή συμμετοχή της SOCAR σε οποιαδήποτε διαγωνισμό.

Τον περασμένο Απρίλιο, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Μπακού, η SOCAR υπέγραψε συμφωνία για την απευθείας παροχή αερίου στη ΔΕΠΑ, παρακάμπτοντας τους Τούρκους μεσολαβητές.

«Πρόκειται», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο της συμφωνίας, «για το πρώτο καθοριστικό βήμα για το άνοιγμα του νότιου διαδρόμου διέλευσης του αζέρικου φυσικού αερίου πρός την Ευρώπη».

Στις διεξοδικές συζητήσεις που είχαν στο Μπακού ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν, κατέστη σαφές ότι η αζέρικη κυβέρνηση αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις -αν θα προτιμήσει δηλαδή να δώσει προτεραιότητα στην λειτουργία του αγωγού ΙTGI έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco που παρουσιάζει αρκετά ακόμη λειτουργικά εμπόδια- μέχρι το τέλος του 2011.

Δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τον όγκο της συμφωνίας, αλλά το Αζερμπαϊτζάν είπε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να πουλήσει απευθείας 700 εκατ. κυβικά μέτρα στην Ελλάδα, η οποία από τα τέλη του 2008 αγόραζε την ίδια ποσότητα από την Τουρκία στο πλαίσιο προγράμματος επανεξαγωγής.

Ο κ. Αλίεφ είπε επίσης ότι η SOCAR ενδιαφέρεται για την εξαγορά ποσοστού στην τουρκική εταιρία διανομής αερίου Ikdash.

«Ετοιμαζόμαστε για να συμμετάσχουμε σε αυτό τον διαγωνισμό», είπε.

Σημειώνεται ότι για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρον εκτιμάται ότι υπάρχει από τις γαλλικές Gas De France και Electricite De France, καθώς και την ιταλική ΕΝΙ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει για το 2011 τη διάθεση ποσοστού έως 32% από 65% που ελέγχει συνολικά το Δημόσιο.
ta nea