e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ενδείξεις δείχνουν το θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο στην Ελλάδα

Συναγερμός στις Ελληνικές Αρχές έχουν σημάνει καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως το θανατηφόρο κολοβακτηρίδιο e-coli, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα επτάνησα.




Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη και πως όλες οι απαραίτητες εξετάσεις γίνονται για προληπτικούς λόγους.

Στην dealnews online, μιλάει ο μικροβιολόγος Θανάσης Τσαγκρής, ο οποίος επισημαίνει πως πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να προσπαθούμε να καταναλώνυμε λαχανικά, αφού τα βράσουμε για να μειώσουμε τους κινδύνους, "τα βραστά λαχανικά είναι ένας τρόπος πρόληψης, διότι με το βρασμό σκοτώνονται τα μικρόβια. Φυσικά πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής όχι μόνο ατομικά, αλλά και στους χώρους που μαγειρεύουμε και διατηρούμε τρόφιμα. τα εστιατόρια και οι χώροι εστίασης πρέπει να είναι πολύ καθαροί", είπε ο κ. καθηγητής καθι συνέχισε, "η μετάδωση του μικροβίου είναι δύσκολη από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε το τονίζω ξανά τους κανόνες υγιεινής".

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα τέτοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στην Θεσσαλία, πριν από δύο χρόνια, χωρίς όμως να είναι θανατηφόρο. Ωστόσο, φαίνεται πως ενώ σε πολλές ευρωπαικές πόλεις αυξάνονται ολοένα τα θύματα του e-coli, εμφανίστηκε και το πρώτο πιθανό κρούσμα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στους Παξούς.

Παράλληλα, στη Θεσσαλία τα περισσότερα περιστατικά ανιχνεύονται σε ζώα και τρόφιμα, ενώ η φημολογία για μετάδοση του θανατηφόρου βακτηρίου e-coli μέσω ισπανικών αγγουριών προκαλεί τεράστια ζημία στα κηπευτικά της Κρήτης.

Οι καλλιεργητές κηπευτικών ζητούν να αποζημιωθούν, καθώς το πλήγμα που έχουν υποστεί τελευταία είναι μεγάλο και αφορά όχι μόνο τις αγορές του εξωτερικού αλλά και την εσωτερική αγορά. Μάλιστα η ζημία για το νομό Λασιθίου, σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές, αγγίζει τα 20 εκατομμύρια.


Η αρχή

Από αρχές Μαΐου του 2011, στην Βόρεια Γερμανία παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός ασθενών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια συνδεόμενη με λοίμωξη από E. coli που παράγει Shiga τοξίνη (STEC). Έχουν αναφερθεί κρούσματα ασθενών και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία) με ιστορικό ταξιδιού στη συγκεκριμένη περιοχή της Γερμανίας. Τα πρώτα αποτελέσματα από την διερεύνηση της επιδημίας αναδεικνύουν συσχέτιση μεταξύ εμφάνισης της νόσου και κατανάλωσης μη επεξεργασμένα - ωμών λαχανικών (κυρίως ντομάτας και αγγουριών)
DEALNEWS.GR