e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα, δεν έχει περιθώρια να χαλαρώσει, λέει ο Μπομπ Τράα του ΔΝΤ

Ζητεί επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων


Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της διευθέτησης της κρίσης χρέους, αλλά δεν έχει περιθώρια να χαλαρώσει, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα σε τραπεζικό συνέδριο την Τρίτη.«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν έχει χρόνο να σπαταλήσει, δεν είναι ή ώρα για να εφησυχάζει», είπε ο Μπομπ Τράα. «Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα αναπροσαρμοστεί μέσω χαμηλότερων εισοδημάτων», σημείωσε.


Η Ελλάδα σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα το 2010, είπε, αναφερόμενος στη μείωση του ελλείμματος κατά 5% έναντι στόχου για μείωση 4,5%, στην υποχώρηση του πληθωρισμού και στη μείωση του κόστους εργασίας που οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώνεται καθώς μειώνεται το κόστος εργασίας», προσθέτοντας, όμως, ότι η «αποδυνάμωση της πολιτικής στήριξης στις μεταρρυθμίσεις έχει αυξήσει την αβεβαιότητα».

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα και της αξίζουν συγχαρητήρια, ωστόσο η έλλειψη πολιτικής στήριξης στο εσωτερικό και η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη έχει εντείνει την αβεβαιότητα στη χώρα, ενώ από τα τέλη του 2010 η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει χάσει το ρυθμό της», ανέφερε.

«Χρειάζεται νέα δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότητα», δήλωσε και τόνισε ότι οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Αν δεν επιταχυθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, τότε το έλλειμμα θα συνεχίσει να παραμένει στα επίπεδα του 9% με 10% του ΑΕΠ, υποστήριξε.

Ο κ. Τράα είπε ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα στο εργασιακό ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ επισήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην είσπραξη των κρατικών εσόδων.

«Η Σύνοδος της ΕΕ τον Ιούνιο πρέπει να σπάσει κάποια σκληρά καρύδια», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «τότε το ΔΝΤ θα είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση» του δανείου προς την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Τράα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
ta nea