e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup για Ελλάδα την Κυριακή

Νέα συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Κυριακή, μετά το ναυάγιο των χθεσινών συνομιλιών με αντικείμενο ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία αποδίδεται στη διάσταση απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.


«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μία λύση την επόμενη εβδομάδα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, έπειτα από τις άκαρπες εξάωρες συνομιλίες με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με τον κ. Φρίντεν, το πρόβλημα έγκειται στο ότι με οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μη δημιουργηθεί «πιστωτικό επεισόδιο», δηλαδή μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα θα εθεωρείτο από τις αγορές ανίκανη να αποπληρώσει το χρέος της.

Όπως σημείωσε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν και πάλι στο Λουξεμβούργο την Κυριακή, μία ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντησή τους, και θα συνεχίσουν και τη Δευτέρα τις συνομιλίες τους.

Και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ιβαν Μίκλος εμφανίσθηκε όμως επιφυλακτικός ως προς τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, το νέο πακέτο βοήθειας μπορεί να φθάσει τα 105 δισ. ευρώ , «80 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους και περί τα 25 δισ.» που θα προέρχονται από τη δέσμευση ιδιωτών πιστωτών.



Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των τραπεζών θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερο του 30% του νέου πακέτου βοήθειας, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών.

Η ιδέα συνίσταται στο να δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος για να αποπληρώσει, είτε ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας είτε λαμβάνοντας τη δέσμευση των ιδιωτών πιστωτών ότι όταν τα ομόλογά τους λήξουν, θα αντικατασταθούν με νέα ίδιας αξίας.

Ένα άλλο σημείο τριβής στις συνομιλίες είναι ο εθελοντικός ή αναγκαστικός χαρακτήρας της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δεν βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορεί οι δανείστριες χώρες να κουβαλάνε μόνες τους το βάρος αυτό», δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιοδικό Super Illu. «Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει και αυτοί να επιμηκύνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας όρος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.

Υπέρ μιας πιο ισχυρής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας τάχθηκε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών με τη σειρά της δήλωσε ότι, αν η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Αν οι χώρες της Ευρώπης οδηγήσουν την Ελλάδα αιφνιδιαστικά στην χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος το σοκ αυτό να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και τις βάλει σε σοβαρές περιπέτειες», δήλωσε η Mαρία Φέκτερ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει πάντως ότι για να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή στις αγορές οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πρέπει να είναι «απολύτως εθελοντικού χαρακτήρα», γραμμή επί της οποίας συμφωνούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γαλλία και το Βέλγιο.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα ρίσκα που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι διαχειρίσιμα και τα προβλήματα χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επηρεάσουν το ευρώ [EUR=X] .

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters