e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μειωμένα κατά 50% τα βεβαιωμένα έσοδα σε ετήσια βάση

Λόγω της κατάρρευσης του TAXISnet


Μειωμένα κατά 50% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι τα έσοδα που έχουν βεβαιωθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.Σύμφωνα με τα Νέα, αθροιστικά έχουν εκκαθαριστεί 1.646.623 δηλώσεις φόρου εισοδήματος έναντι 1.960.548 δηλώσεων στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή 313.925 δηλώσεις λιγότερες. Από τις εκκαθαρισμένες φετινές δηλώσεις, ο φόρος που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι μόλις 159,9 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 337 εκατ. ευρώ.


Η κατά 50% μείωση στα μέχρι στιγμής βεβαιωμένα έσοδα αποδίδεται όχι τόσο στο μέτρο των αποδείξεων που οδηγεί σε αυξημένες επιστροφές όσο στην καθυστερημένη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και στις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται εξαιτίας της αδυναμίας του TAXISnet να αντέξει μεγάλο όγκο δηλώσεων ταυτόχρονα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών βιάστηκε να καθιερώσει από φέτος την υποχρεωτικότητα στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων που γίνεται µέσω λογιστών. Το σύστημα ήταν ανέτοιμο να δεχτεί τις πάνω από 800.000 δηλώσεις επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, εκ των οποίων πέρυσι είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά λιγότεροι από τους μισούς.

Εφοριακοί και φοροτεχνικοί τονίζουν πως η διαδικασία που θεσπίστηκε για τη χορήγηση κωδικών και την ενεργοποίηση του περιβόητου πλέον κλειδάριθμου δημιούργησε τεράστια γραφειοκρατία και ουρές χιλιομέτρων στις εφορίες και τα ΚΕΠ. Παράλληλα σημειώνουν πως μεγάλες καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει και τα προβλήματα των εφαρμογών του TAXISnet που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν απώλειες δεδομένων και απαιτείται επανασυμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων.

Από την πλευρά της, η ΓΓΠΣ αρνείται τις ευθύνες που τις αποδίδονται και υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στα λογιστικά γραφεία και τους φοροτεχνικούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του όγκου εργασίας και των ελεγκτικών επαληθεύσεων.
ta nea