e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τη Δευτέρα συναντάται με Μπαρόζο και Γιούνκερ ο Γιώργος Παπανδρέου

Μετά το κλείσιμο του εσωτερικού μετώπου


Για τη Δευτέρα ορίστηκε το ραντεβού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, από τον οποίο προσδοκάται μια νέα δυναμική στη μεταρρυθμιστική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και εκτόνωση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ έρχεται μετά και τη συμφωνία μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για μια λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να είναι εθελοντικού χαρακτήρα, να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δοθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστεί από κοινού με την ΕΚΤ.

Ζητούμενο ακόμη, πάντως, είναι η συναίνεση, κάτι που φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, λέγοντας ότι η ίδια η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστούν από κοινού προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.


«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμειες να βάλουν όλη τους την δύναμη, ώστε να διασφαλιστεί ευρύτερη πολιτική στήριξη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις για το καλό του λαού και για το καλό της Ελλάδας» είπε ο κ. Μπαρόζο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο η απόφαση για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο» τόνισε, σχολιάζοντας τη φημολογία ότι η απόφαση ενδέχεται να αναβληθεί.
ta nea