e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Λύση στο πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης»


Σε συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρκοζί μετά τη συνάντηση, αυτό που συμφωνήθηκε είναι μία λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους.


Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να είναι εθελοντικού χαρακτήρα, να έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».

«Χρειαζόμαστε την εφαρμογή σύντομα ενός προγράμματος (οικονομικής βοήθειας)», είπε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρκοζί επισήμανε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν την ίδια θέση σε ό,τι αφορά το ευρώ και την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δοθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασιστεί από κοινού με την ΕΚΤ.

«Όσο πιο γρήγορα έχουμε λύση, τόσο το καλύτερο», υπογράμμισε.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις της για την «Πρωτοβουλία της Βιέννης»

«Η Πρωτοβουλία της Βιέννης [...] είναι μία καλή βάση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή τη βάση. «Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και νομίζω ότι έχει νόημα η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς».

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη.
ta nea