e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η κόντρα Σόιμπλε - Τρισέ καθυστερεί τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Αντιπαράθεση για την επιμήκυνση


Η κόντρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, περιπλέκει και καθυστερεί τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.Ο κ. Τρισέ ήταν κατηγορηματικός την Πέμπτη, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας:


«Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης [...]. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, [σ.σ. δεν πρέπει να έχει] στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή για παράδειγμα μία ''επιλεκτική χρεοκοπία"» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ απέρριψε και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τα ελληνικά ομόλογα (ύψους 48 δισ. ευρώ) που κατέχει η ίδια.

Ο κ. Σόιμπλε προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 -2014 με νέα ομόλογα 7ετούς διάρκειας. Αυτή η συμφωνία θα οδηγούσε σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας και πολύ πιθανώς στην ενεργοποίηση των CDS, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν ότι η χώρα είναι σε κατάσταση «τεχνικής» ή «επιλεκτικής» χρεοκοπίας.

Προκειμένου μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να μην θεωρηθεί «χρεοκοπία», θα πρέπει τα νέα ομόλογα να έχουν καλύτερους όρους (προφανώς υψηλότερο επιτόκιο) και η ανταλλαγή ομολόγων να γίνεται για λόγους διευκόλυνσης, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία και όχι γιατί η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ (με τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης) αποδέχεται μόνο τη διαδικασία κατά την οποία όσοι ιδιώτες έχουν ομόλογα που λήγουν την επόμενη τριετία θα πληρωθούν κανονικά στη λήξη τους και εν συνεχεία θα αγοράσουν νέα ομόλογα.

Αλλά, όπως επισημαίνει και η Wall Street Journal, το Βερολίνο εκτιμά ότι αυτή η «συμφωνία κυρίων» θα είναι αναποτελεσματική και επιμένει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους ώστε να ανταλλάξουν παλαιό με νέο χρέος, χρημασιμοποιώντας ένα μίγμα κινήτρων και (έμμεσων κυρίως) απειλών.

Η συμφωνία της ΕΚΤ είναι απαραίτητη, επειδή η ευρωτράπεζα θα πρέπει να αποδέχεται τα νέα ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες.

Επιπλέον, ο κ. Τρισέ πήγε ένα βήμα παρακάτω:

Όχι μόνο τηρεί σκληρή στάση για το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά εμμέσως προειδοποίησε για νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (ακόμα και μέσα στον Ιούλιο), γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα και γενικότερα στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας.
ta nea