e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

"Ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα θα κοπάσει"

Η UBS σε σημερινή της ανάλυση μειώνει τις τιμές-στόχους των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας πως «ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα γύρω από την Ελλάδα, θα κοπάσει, και το κλίμα θα βελτιωθεί».

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η UBS, παρά το ταραχώδες περιβάλλον, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να παραμείνουν, έστω και οριακά, κερδοφόρες. «Αυτό είναι σχεδόν άθλος, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 οι τράπεζες αντιμετώπισαν μια πολύ άσχημη κρίση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά περίπου 5% και τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος να υποχωρούν κατά 13%».

Θεωρεί δε πως ο πρόσφατος «θόρυβος» που δημιουργήθηκε γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι κυρίως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Αν και είναι δύσκολο να υπάρξει μια σύγκλιση, η πιο πιθανή έκβαση θα είναι «κατά την άποψή μας», ένα περαιτέρω πακέτο βοήθειας 60-100 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση της λήψης περαιτέρω μέτρων και αποφασιστικών αποκρατικοποιήσεων. Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης θα πρέπει να περιμένει.

Προσθέτει ακόμη πως η λιγότερο επιθυμητή επιλογή θα ήταν ένα haircut στην ονομαστική αξία. Ο επανασχεδιασμός χρέους, οι προσαρμογές στο κουπόνι και οι επαναγορές ομολόγων, θα ήταν λιγότερο οδυνηρές.

«Ακόμη κι έτσι, θεωρούμε πως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ένα haircut 40% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα το 2013, καθώς οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,8 το R/BV».

Αφήνει τις εκτιμήσεις αμετάβλητες, ωστόσο προβάλλει την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον (μετά από το 2013).

Συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,20 ευρώ από την προηγούμενη των 8,80 ευρώ (buy), την Alpha Bank στα 4,50 από τα 6,20 ευρώ (buy), την Eurobank στα 3,80 από τα 5,70 (neutral), την Marfin στα 0,80 ευρώ από τα 1,30 ευρώ (neutral), την Πειραιώς στα 0,80 ευρώ από τα 1,60 ευρώ (sell), την ATEbank στα 0,25 από τα 0,50 ευρώ (sell).
dealnews.gr