e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, εκτιμά η κυβέρνηση της Σλοβακίας

Ζητεί χαλάρωση των όρων δανεισμού

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το πιθανό ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίκοβα.


Στη συνέντευξή της υποστηρίζει ότι «τα επιτόκια δανεισμού επιβαρύνουν υπερβολικά την Ελλάδα και την Ιρλανδία» και για το λόγο αυτό είναι θεμιτό να αποφασιστεί μια «χαλάρωση» των αντίστοιχων όρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές τους.

Όμως, όπως υπογράμμισε η κυρία Ραντίκοβα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για το απευκταίο σενάριο πτώχευσης της Ελλάδας.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ασφαλώς και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και για το λόγο αυτό χρειάζεται να διασαφηνίσουμε τους όρους (της πιθανής πτώχευσης)», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σλοβάκα πρωθυπουργός.

«Το να δανείζεις όμως αυτές τις χώρες (Ελλάδα και Ιρλανδία) με τόσο υψηλό επιτόκιο είναι άδικο. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να είναι σκοπός μας το κέρδος από το δανεισμό μιας χώρας. Αντιθέτως, θέλουμε να είναι η εφικτή η αποπληρωμή της οφειλής και να βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων», υποστήριξε.

Η αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος, που ανήλθε τον περασμένο χρόνο στην εξουσία, είπε ακόμα ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει να βρεθεί σε δημοσιονομικό αδιέξοδο που θα την οδηγήσει στη λύση της σύναψης δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

«Θα ήταν υπέρμετρα αισιόδοξο από την πλευρά μου να αποκλείσω το ενδεχόμενο να χρειαστεί βοήθεια», σημείωσε, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν αναμένει να ληφθεί σχετική απόφαση στις προσεχείς συνόδους στις Βρυξέλλες.

Ερωτώμενη σχετικά με τις λύσεις του ευρωπαϊκού χρέους που έχουν (ανεπισήμως) τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόψει αυτών των συνόδων ξεκαθάρισε ότι η αγορά κρατικών ομολόγων μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης «δεν είναι η καλύτερη λύση», τονίζοντας ότι η χώρα της «θα υποστηρίξει κάθε άλλη λύση».
ta nea