e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ασυνεπής η Βουλγαρία για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκών δικτύων «Τρανσνιέφτ» Μιχαήλ Μπάρκοφ, για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 17 Φεβρουαρίου στη Ρώμη, έδινε στη Βουλγαρία προθεσμία, τη δεύτερη σε σειρά, μέχρι την 20η Μαρτίου για να εξοφλήσει το χρέος της, το οποίο ανέρχεται σε 7,3 εκ. ευρώ.Η «Τρανσνιέφτ» προτίθεται να ανακοινώσει στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας πώς έχει η κατάσταση για «να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις ως προς το σχέδιο».


Ο αντιπρόεδρος της «Τρανσνιέφτ» εξήγησε ότι τα μέσα, που διαθέτει η κοινοπραξία Trans-Balkan Pipeline B.V. επαρκούν έως το Μάιο - Ιούνιο. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τον Ιούνιο.

«Είναι προφανές ότι ούτε εμείς, ούτε η Ελλάδα δε θα πληρώσουμε περισσότερο» είπε, προσθέτοντας ότι παρ' όλα αυτά η Ρωσία δε σχεδιάζει να ακυρώσει οριστικά το σχέδιο, γι' αυτό και εάν η Βουλγαρία δεν πληρώσει τις οφειλές της, η εταιρεία του αγωγού θα μπει στο λεγόμενο καθεστώς «ύπνωσης», κρατώντας μόνο ένα γραφείο στην έδρα της το Άμστερνταμ και έναν εργαζόμενο, αν και ακόμη είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Η 20ή Μαρτίου είναι η δεύτερη διαδοχική προθεσμία που δεν τηρεί η Βουλγαρία, έπειτα από εκείνη του Δεκεμβρίου 2010 και αποφασίστηκε να δοθεί η σχετική παράταση κατά τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου του αγωγού στις 17 Φεβρουαρίου στη Ρώμη. Επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επικαλούμενο δηλώσεις του υφΥΠΕΚΑ Γ.Μανιάτη, παρά τις βουλγαρικές ενστάσεις και αιτήσεις αναθεώρησης της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, το έργο του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» είναι υπόθεση προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση και έχει περάσει την προκαταρκτική περιβαλλοντική εξέταση με βάση τα κριτήρια της ΕΕ.


dealnews.gr