e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Προστατέψτε το ελληνικό μητρώο εμπορίας ρύπων» λέει η Κομισιόν μετά τις επιθέσεις


e-Κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων


Η Ελλάδα και τουλάχιστον τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποδείξουν την ακεραιότητα των εθνικών μητρώων τους για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύσταση έρχεται μετά τις επιθέσεις χάκερ που έκλεψαν δύο εκατομμύρια άδειες, αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ.Σύμφωνα με την «καλύτερη εκτίμηση» που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν, οι άδειες εκλάπησαν στη διάρκεια οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης στα εθνικά μητρώα της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Αυστρίας.


Η Επιτροπή ενημέρωσε τις χώρες-μέλη ότι θα πρέπει να αποδείξουν την ακεραιότητα των συστημάτων ασφαλείας τους, προτού τα εθνικά μητρώα συνδεθούν και πάλι με την αγορά, η οποία αναμένεται να επανέλθει σε λειτουργία την Τετάρτη.

Προέβλεψε μάλιστα ότι ορισμένες χώρες δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν την ακεραιότητα των συστημάτων τους σε αυτό το μεσοδιάστημα.

Η Επιτροπή διευκρίνισε πάντως ότι οι χάκερ εισέβαλαν μόνο στην αγορά «spot market» του χρηματιστηρίου ρύπων, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα πέμπτο της συνολικής αγοράς εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Η αγορά «futures market» δεν επηρεάστηκε.

Η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο χάκερ. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις τα εθνικά μητρώα της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις δεν ήταν όμως το μόνο πρόβλημα: Το 2008 και το 2009, το χρηματιστήριο ρύπων υπήρξε θύμα μεγάλης απάτης με τον ΦΠΑ, την οποία η Εuropol αποτιμά περί τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πρόταση της Επιτροπής, που υιοθετήθηκε το 2009, τα εθνικά μητρώα συναλλαγών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα κοινό ευρωπαϊκό μητρώο.

Το σύστημα αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε χρόνο η ΕΕ παρέχει ποσοστώσεις εκπομπής, τις οποίες τα κράτη αναδιανέμουν στις βιομηχανίες τους. Τα δικαιώματα CO2 υπολογίζονται και καταγράφονται στα εθνικά μητρώα. Αν οι βιομηχανίες χρειάζονται περισσότερα δικαιώματα ρύπων, μπορούν να τα αγοράζουν από εταιρείες που έχουν πλεόνασμα δικαιωμάτων.


ta nea