e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εκατέρωθεν βολές και σενάρια ανάμειξης του Στρατού συνθέτουν το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη


Τεταμένο εξακολουθεί να είναι το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Έντι Ράμα να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Παρέμβαση υπήρξε και από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.Ο Μπερίσα δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και ανώτατους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι «το πραξικόπημα συνεχίζεται, αλλά σε κάθε στάδιο της εξέλιξης του θα λάβει την απαραίτητη απάντηση όπως στις 21 Ιανουαρίου».


Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα μέλη της εθνικής φρουράς και των σωμάτων ασφαλείας και τους συνεχάρη για την αποφασιστικότητα και το κύρος, με το οποίο υπερασπίστηκαν τους κρατικούς θεσμούς.


Από την πλευρά του ο Ράμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα πολιτικά του σχέδια.

«Είναι απαράδεκτο και παράνομο ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις θέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης» δήλωσε και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Παντελί Μάικο, προσθέτοντας ότι «η ενοχοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τον πρωθυπουργό είναι πράξη χωρίς προηγούμενο».

Ο ίδιος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους κρατικούς παράγοντες να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη «φάρσα», όπως τη χαρακτήρισε.

Τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός Μπερίσα και στελέχη του κόμματος του έχουν εκτοξεύσει κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση, όπως κατά της Γενικής Εισαγγελέως, Ίνα Ράμα, την οποία κατηγόρησαν ως «συνοργανώτρια του πραξικοπήματος» εξαιτίας των ενταλμάτων σύλληψης για έξι μέλη των σωμάτων ασφαλείας, μετά το θάνατο τριών διαδηλωτών, στις 21 Ιανουαρίου.

Κατηγορίες εξαπέλυσαν κατά του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Μπάχρι Σακίρι, ο οποίος σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο κ. Μπερίσα δεν ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές για τα εγκληματικά στοιχεία και το σχέδιο πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση.

Παρέμβαση Αναστάσιου

Τη θλίψη του για τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.


«Με θλίψη και πόνο ψυχής παρακολουθήσαμε τα όσα δραματικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο των Τιράνων. Συλλυπούμεθα εκ καρδίας τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίσθηκαν βαριά. Στις κρίσιμες αυτές ημέρες, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η βία γεννά μίσος και το μίσος σκοτίζει την καρδιά οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο αναταραχής και αδιεξόδων», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Για να επικρατήσει μόνιμη ειρήνη και πρόοδος, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε μέθοδος παραπληροφορήσεως και κάθε μορφή βίας. Προσευχόμαστε ολοψύχως να υπάρξει, από όλες τις πλευρές, περισσότερη νηφαλιότητα, περισσότερη διάθεση διαλόγου και αλληλοκατανοήσεως. Οχι άλλο αίμα! Οχι στη σύρραξη. Ο Θεός της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της συγγνώμης ας φωτίζει όλους τους υπευθύνους στην αναζήτηση της ειρήνης και της συνεργασίας. Μόνο με αυτοσυγκράτηση, αλήθεια και συνδιαλλαγή μπορεί να εξασφαλισθεί ουσιαστική ειρήνευση και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον».


ta nea