e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το «φλερτ» του Ρέστη με τον Παναθηναϊκό

Το ιδιοκτησιακό αδιέξοδο του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού οδηγεί στην αναζήτηση νέων λύσεων και νέων προσώπων!


Η είσοδος κάποιου επενδυτή-έκπληξη στην μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ δεν έπαψε να υφίσταται ως ενδεχόμενο, παρότι τους τελευταίους μήνες δεν εμφανίσθηκε άλλος μεγαλόσχημος επιχειρηματίας στον «πράσινο» ορίζοντα πέραν των γνωστών ονομάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια κινητικότητα, αυτό τον καιρό, από την πλευρά του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκδηλώνει ην πρόθεση του για την απόκτηση των μετοχών της πολυμετοχικής ΠΑΕ σε απευθείας επαφή που έγινε, ήδη, ή θα γίνει με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις.

Από τις πρώτες σκέψεις, μάλιστα, αν ο Ρέστης αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και γίνει μεγαλομέτοχος της ήταν να προωθηθεί στην θέση του προέδρου, ένας άνθρωπος που στο παρελθόν κατείχε το ίδιο αξίωμα στην διοικητική ιεραρχία του συλλόγου, ο Άγγελος Φιλιππίδης, που συνεργάζεται με την τράπεζα του ομίλου Ρέστη στο Μαυροβούνιο.


Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει ένας προβληματισμός, αφού, κάποιοι δεν θεώρησαν επιτυχημένο το μοντέλο Φιλιππίδη και θα έβλεπαν την επιστροφή του σαν «ξαναζεσταμένο φαγητό».


Το βέβαιο είναι ότι μετά το «ναυάγιο» των επαφών των μετόχων με τον εφοπλιστή Αδαμάντιο Πολέμη για την ανάληψη της προεδρίας του «τριφυλλιού» από εκείνον, αναζητείται εκ νέου διοικητική λύση, όσο και σε ιδιοκτησιακό επίπεδο, με δεδομένο ότι ουδείς εκ των νυν μετόχων δεν επιθυμεί να «βγει μπροστά».


Ο Βίκτωρ Ρέστης φέρεται να ζήτησε την συμβουλή, αλλά και το «πράσινο φως» του συνέταιρου στον ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, μόνιμου «θαμώνα» των VIP του ΟΑΚΑ, στα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού.


Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν ένα «παράθυρο» στην εξεύρεση λύσης για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα του «τριφυλλιού» από την πλευρά Ρέστη και ένα καλό ερώτημα είναι αν θα θελήσει να πάρει μόνος του το ποσοστό που «δωρίζει» ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και να αποκτήσει στη συνέχεια την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ, ή αν θα αποφασίσει να βάλει ως στρατηγικούς εταίρους και τους Άραβες της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι, με τους οποίους ο ίδιος «έκλεισε» το μεγάλο deal για την αγοράς της Μάντσεστερ Σίτι πριν από αρκετούς μήνες και συμμετείχε μάλιστα στο ΔΣ κατέχοντας και ο ίδιος κάποιο ποσοστό.

Το όνομα του Βίκτωρα Ρέστη δεν εμφανίζεται, φυσικά, για πρώτη φορά στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, αφού, είχε ακουσθεί και παλαιότερα για την ΑΕΚ (αν και δεν είναι ΑΕΚτζής), ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν αποδείχθηκε ποτέ στην πράξη, χωρίς να σημαίνει ότι έπαψε να είναι ποδοσφαιρόφιλος. Η υπόθεση αυτή θεωρείται απίθανο να επηρεάσουν, πάντως, το σημερινό Δ.Σ. της ΠΑΕ για την ανάδειξη του νέου προέδρου, ο οποίος θα κληθεί να «τρέξει» την ΠΑΕ διοικητικά κι αυτό διότι οι εξελίξεις δεν θα είναι τόσο άμεσες. Για να προχωρήσει ένα τέτοιο deal και να ολοκληρωθεί, πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες και θα πρέπει να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Το κλίμα μετά και την χθεσινή εντός έδρας ήττα στον αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ, με τα δυο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου, έχει βαρύνει και άλλο την ατμόσφαιρα.

Οι μέτοχοι καλούνται να βρουν τη λύση για το μέλλον του συλλόγου, πριν έρθουν τα χειρότερα. Τα ανοίγματα της ΠΑΕ είναι μεγάλα και ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το οικονομικό «κραχ» στο σενάριο της μη συμμετοχής του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2011-12, μια και με αυτόν τον τρόπο θα στερηθεί έσοδα, ικανά να εκτινάξουν το έλλειμμα του στα 25 εκατ. ευρώ.


Χαρακτηριστικό είναι ότι το γενικό σύνολο των εσόδων του για τις σεζόν 2009-10 και 2010-11 30,9 και 48 εκατ. ευρώ αντίστοιχα υπολείπεται εκείνου των εξόδων του κατά πολύ, ήτοι 53,3 και 54,4 εκατ. ευρώ. Αν μπει στους ομίλους είτε ως πρωταθλητής, είτε μέσω των play off του Τσάμπιονς Λιγκ, το έλλειμμα δύσκολα θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ και προφανώς ο υποψήφιος ή φερόμενος νέος επενδυτής, θα ζητήσει κάποιες οικονομικές εγγυήσεις πριν βάλει την υπογραφή του!

dealnews.gr