e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δάνεια για πληρωμή φόρων και τελών κυκλοφορίας δίνουν οι τράπεζες

Αυξημένη ζήτηση για «φορο-δάνεια»


Ειδικά δάνεια για τους φορολογουµένους που έχουν προβλήματα ρευστότητας δίνουν οι τράπεζες, ενώ παράλληλα προσφέρουν σειρά διευκολύνσεων σε εκείνους που θέλουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους µε πιστωτικές κάρτες.Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Τα Νέα, δάνεια αυτού του τύπου λειτουργούν ως καταναλωτικά δάνεια, µε µια σειρά όµως από ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι τα κάνουν πιο δελεαστικά προς τους υποψήφιους δανειολήπτες.


Το µέσο επιτόκιο ενός «φοροδανείου» είναι σαφώς χαµηλότερο από αυτό ενός απλού, καταναλωτικού δανείου. Ο µέσος όρος της αγοράς είναι ονοµαστικό επιτόκιο 9%, όταν για ένα συνηθισµένο καταναλωτικό δάνειο ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο 12% µε 13%.

Αν ο δανειολήπτης είναι διατεθειµένος να προσηµειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο µειώνεται ακόµη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.


?ς προς το ύψος του δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, φτάνει µέχρι τα 40.000 ευρώ, ενώ αν προσηµειωθούν περιουσιακά στοιχεία µπορεί να αυξηθεί. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον έναν χρόνο και µπορεί να ξεπεράσει τα δέκα, ανάλογα µε την επιθυµία του δανειολήπτη.

Σε σχέση πάντως µε τις ρυθµίσεις οφειλών που µπορεί κανείς να πετύχει µε την Εφορία, τα «φοροδάνεια» µπορούν να εξασφαλίσουν σαφώς χαµηλότερη δόση, µε αντίστοιχα όµως µεγαλύτερη διάρκεια και κατ’ επέκταση περισσότερα χρήµατα σε τόκους.

Για παράδειγµα, µια ρύθµιση ποσού 17.950 ευρώ σε 20 µηνιαίες δόσεις µε αρχική προκαταβολή 3.120 ευρώ επιβαρύνεται µε µηνιαία δόση της τάξης των 850 ευρώ κατά µέσο όρο, αν γίνει µέσω της Εφορίας. Συνολικά, µετά τις σχετικές προσαυξήσεις, ο φορολογούµενος θα πληρώσει 20.300 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί µε 2.350 ευρώ επιπλέον από την αρχική οφειλή.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν πάρει ένα πενταετές «φοροδάνειο» για το αρχικό ποσό των 17.950 ευρώ µε επιτόκιο 9%, επιβαρύνεται µε µηνιαία δόση 372,6 ευρώ. ?ηλαδή πληρώνει σαφώς λιγότερα χρήµατα σε σχέση µε τον διακανονισµό της Εφορίας, γεγονός που αποτελεί «ανάσα» για τους φορολογουµένους.

Στον αντίποδα όµως, µέχρι την τελική αποπληρωµή, θα έχει πληρώσει επιπλέον 4.400 ευρώ σε τόκους, δηλαδή σχεδόν διπλάσια χρήµατα σε σχέση µε τον αρχικό διακανονισµό.

Πέρα από τα καταναλωτικά δάνεια, οι τράπεζες κάνουν και µια σειρά από διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία χρησιµοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα.

Για παράδειγµα, υπήρχε τράπεζα που επέτρεπε στους πελάτες της να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας µέσω κάρτας µε τρεις άτοκες δόσεις. Αντίστοιχα, άλλη τράπεζα επιτρέπει την πληρωµή του φόρου εισοδήµατος σε έξι άτοκες δόσεις.

Στην περίπτωση αυτή, όµως, ο φορολογούµενος βγαίνει κερδισµένος µόνο αν στη συνέχεια πληρώσει στην ώρα τους τις δόσεις της κάρτας, γιατί διαφορετικά επιβαρύνεται µε επιτόκια που φτάνουν ακόµη και το 20%.
 
ta nea