e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση για τη θανατική ποινή

Ιστορική απόφαση για κατάργηση της θανατικής ποινής ψήφισε η Γερουσία της πολιτείας του Ιλινόι, η πρώτη που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο από το 2009. Η απόφαση ήρθε μια μέρα μετά την εκτέλεση του 38χρονου Τζέφρι Ντέιβιντ Μάθιους, στην Οκλαχόμα. Η απόφαση αυτή της γερουσίας ελήφθη με 32 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά και βρίσκεται πλέον στα χέρια του δημοκρατικού κυβερνήτη Πατ Κουίν, προκειμένου να υπογραφεί. Εντωμεταξύ, έχει προηγηθεί σχετική απόφαση και της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας, η οποία δεν έχει προβεί σε καμία εκτέλεση για περισσότερο από 10 χρόνια.



Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2000, που ο τότε ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Τζορτζ Ράιαν, αποφάσισε να διακοπούν οι εκτελέσεις, μετά από σειρά εκτελέσεων ατόμων που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν αθώοι.

«Είχαμε περισσότερους από 20 αθώους προς εκτέλεση», είπε ο Τζέρεμι Σρέντερ, εκτελεστικός διευθυντής της «Συμμαχίας του Ιλινόι κατά της Θανατικής Ποινής», ο οποίος προσέθεσε ότι είναι καιρός να γίνει κάτι με το μορατόριουμ και μάλιστα το σωστό πράγμα».

Δεκαπέντε πολιτείες και η Περιοχή της Κολούμπια δεν επιβάλλουν τη θανατική ποινή. Το 2009, το Νέο Μεξικό ήταν η τελευταία πολιτεία που κατάργησε αυτήν την πρακτική ενώ η τελευταία εκτέλεση στο Ιλινόι ήταν το 1999. Ο αριθμός των εκτελέσεων στις ΗΠΑ πέρυσι μειώθηκε κατά 12%, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή.


Σε ορισμένες πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες το Κολοράντο και το Κάνσας, έχει εισαχθεί νομοθεσία για κατάργηση της θανατικής ποινής, όμως άλλες εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν.


Στην Οκλαχόμα, η εκτέλεση του Τζέφρι Ντέιβιντ Μάθιους, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο, είχε αναβληθεί πολλές φορές μετά από την αντιπαράθεση για την ουσία που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στη θανατηφόρα ένεση. Τελικά όμως, οι αρχές εχθές προέβησαν στην εκτέλεση.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου και να δώσουμε τέλος στην πρακτική να καταδικάζουμε κάποιον σε θάνατο, ρισκάροντας το ενδεχόμενο να είναι αθώος», είπε ο Γερουσιαστής Κουάμε Ραούλ, εκ των βασικών υποστηρικτών της κατάργησης της θανατικής ποινής.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη είπε ότι ο Κουίν, ο οποίος έχει πει ότι υποστηρίζει τη θανατική ποινή για τα χειρότερα εγκλήματα, σχεδιάζει να αναθεωρήσει την νομοθεσία, μόλις φθάσει στο γραφείο του η απόφαση. Ο κυβερνήτης έχει πει ότι είναι σημαντικό να μην εκτελούνται αθώοι και ότι θα διατηρήσει την αναστολή σε ισχύ.


dealnews.gr