e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σαφάρι για τους συνταξιούχους του δημοσίου

Η εικόνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τους συμβούλους που αμείβονται χωρίς να το δηλώνουν



Eνδελεχείς ελέγχους για να εντοπιστούν οι συνταξιούχοι που εργάζονται με διάφορες μορφές εργασιακής σχέσης στο δημόσιο τομέα, χωρίς να το δηλώνουν, έχει ξεκινήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Ήδη ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος έχει θέσει φραγμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς περιορίζει σημαντικά το ποσό της σύνταξης για όσους επιλέγουν να εργάζονται. Άρα, όποιος συνταξιούχος δεν δηλώσει την έξτρα απασχόλησή του, δεν είναι σύννομος και φοροδιαφεύγει.


Οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτό απασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο.

Οι συνταξιούχοι γήρατος που ξεκινούν να δουλεύουν και ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στο Υπουργείο υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:


α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.


β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κυρίων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, καταβάλλεται μειωμένο κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%).

Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των ανωτέρω ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά.

Σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις.


dealnews.gr






Από τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια των αρμόδιων αρχών, στο πλαίσιο της απογραφής των δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται κυρίως σε θέσεις ευθύνης, όπως σύμβουλοι σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, χωρίς να προβαίνουν σε δήλωση των πρόσθετων εισοδημάτων τους στην εφορία.