e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ανοίγει η ψαλίδα των εξοπλισμών Ελλάδας, Τουρκίας

Όσοι περίμεναν να διαφωτιστούν με κάποιο νεότερο στοιχείο για το θέμα των υποβρυχιων τύπου "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" ,αλλά και για τους εξοπλισμούς γενικότερα από τη χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική παρουσία του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Β.Βασιλάκου,προφανώς απογοητεύτηκαν. Ο κ.Βασιλάκος προφανώς γνωρίζει πολλά,αλλά δεν είναι διατεθειμένος να πει δημόσια τίποτα.Αν έχει πράγματι διαφωτίσει την ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά τους εξοπλισμούς από το 1996 και μετά θα το μάθουμε αργά ή γρήγορα.


Ο κ.Βασιλάκος παρά το γεγονός ότι πιέστηκε από τους συναδέλφους Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Τέλλογλου, δεν θέλησε να δώσει κάποιο νέο στοιχείο,ούτε για τις συμβάσεις των υποβρυχίων ,ούτε για τα άρματα μάχης ,ούτε για κάποιο άλλο από τα πολλά εξοπλιστικά προγράμματα.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάτι απ΄ αυτά που είπε ο κ.Βασιλάκος θα σταθούμε πάλι στο καλοκαίρι του 2008,όπου πράγματι υπήρξε ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους Γερμανούς η οποία προέβλεπε τη ναυπήγηση δύο υποβρυχίων τύπου 209 χωρίς κανένα κόστος. Γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία; «Ρωτήστε το κ.Μεϊμαράκη»,είπε ο κ.Βασιλάκος.

Ο πρώην και μακροβιότερος ΓΔΕ μίλησε γενικώς για «παθογένειες του συστήματος των εξοπλισμών». Είπε ότι επρόκειτο για πολύ σκληρή δουλειά,μίλησε για πιέσεις αλλά ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν μπήκε στο γραφείο του για να του προτείνει «να τα πάρει».

Επέμεινε πάντως όλες οι συμβάσεις από το 1996 και μετά, έχουν πρόβλημα και πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή


Συνεπώς το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το γνωστό: «Αν δεν έχεις να πεις τίποτα καλύτερα να σιωπάς». Το θέμα είναι ότι ο κ.Βασιλάκος είναι βέβαιο ότι έχει πολλά να πει. Ελπίζουμε τουλάχιστον να τα ΄χει πει στον εισαγγελέα.

Αντίθετα η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός ανατρέποντας κάθε ισορροπία ειδικά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ενώ αναμένεται να δαπανήσει το ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2011 και μέσα στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει πάνω από 15,5 δισ. για εξοπλισμούς!

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν διαθέτει χρήματα ούτε για ανταλλακτικά των υπαρχόντων αεροσκαφών και από τη Πολεμική Αεροπορία χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου, που όπως φαίνεται μέσα στον πανικό που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση δεν το ακούει κανείς.

Τα ποσά που θα δαπανήσει η Τουρκία για εξοπλισμούς, δημοσιεύονται στη «Χουριέτ» και προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό για να μην πούμε τρόμο. Η Τουρκία μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια θα αποκτήσει:

• 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter LIghtening II το κόστος των οποίων θα φθάσει τα 15 δις δολάρια, αλλά θα αποπληρωθεί και πέραν της δεκαετίας.

• Από το Μάϊο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα 30 F-16 block 50, με τα οποία «ισοφάρισε» την αγορά των 30 F-16 που είχε παραγγείλει το 2005 η Ελλάδα και έχει πλέον παραλάβει επιπλέον θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό παλαιότερων F-16.

• Έξι νέα υποβρύχια U-291 κόστους 3 δισ.


• Επιθετικά ελικόπτερα που αναμένεται να κοστίσουν 7 δισ.

• Απροσδιόριστο είναι ακόμη το κόστος των συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας που θα αγοραστούν καθώς και το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής ενός εξ ολοκλήρου τουρκικού άρματος μάχης.


Το περασμένο Δεκέμβριο το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα «αμυντικό» προϋπολογισμό 11,3 δις δολαρίων, έναντι 10,5 δισ. του 2010. Σε ποσοστό φθάνει το 5,4 του συνολικού τουρκικού προϋπολογισμού.


Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν οι δαπάνες για τη Στρατοχωροφυλακή (3 δισ.) και για την Ακτοφυλακή (210 εκατομμύρια δολάρια).


Και μόνο η «είσοδος» των 100 F-35 Αιγαίο αλλάζει όλα τα δεδομένα και ανατρέπει κάθε ισορροπία δυνάμεων. Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια οι επιτελείς του ΓΕΑ έχουν επισημάνει το πρόβλημα σε δύο διαφορετικές ηγεσίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και ο κ.Βενιζέλος έχουν πει στους πτέραρχους ότι «κατανόησαν το πρόβλημα». Παρόλα αυτά και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκαν με οτιδήποτε άλλο εκτός από το πρόβλημα της «εναέριας ψαλίδας» που πλέον ανοίγει επικίνδυνα στο Αιγαίο.


Οι επιτελείς του ΓΕΑ εκτιμούν ότι θα πρέπει μέσα στο 2011 να ληφθούν αποφάσεις που είτε θα έχουν να κάνουν με την επιλογή και την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους,είτε με τον εκσυχγρονισμό υπαρχόντων αεροσκαφών. «Πρέπει όμως να πάρουμε μία απόφαση», επισημαίνουν από την ΠΑ και όταν τίθεται το θέμα των χρημάτων επισημαίνουν ότι «αυτό που προέχει είναι να γίνει σωστή κατανομή και διάθεση των κονδυλίων που υπάρχουν για την Άμυνα της χώρας», λένε εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία τους για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.
Πηγή: OnAlert.gr