e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Σκέψεις σε επίπεδο εργασίας» το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το ευρώ, λέει η γερμανική κυβέρνηση

Θα λειτουργεί παράλληλα με την ΕΚΤ


Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε, την Πέμπτη, δημοσίευμα ότι «έχει ήδη έτοιμο» σχέδιο για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας του ευρώ.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κράιενμπαου, διευκρίνισε ότι πρόκειται για «σκέψεις σε επίπεδο εργασίας. Δεν έχουν τεθεί σε επίπεδο ηγεσίας ούτε έχουν εγκριθεί και δεν αποτελούν κατά κανένα τρόπο τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ή της κυβέρνησης».



Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung για την προετοιμασία του επόμενου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στα μέσα Ιανουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδιο για ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων».


Το περιλαμβάνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη δομή και λειτουργία του νέου θεσμού.

Σύμφωνα με την «SZ», το Ταμείο θα λειτουργεί παράλληλα με την ΕΚΤ ως δεύτερος υποστηρικτικός θεσμός για το ευρώ, θα είναι ανεξάρτητο από πολιτικές αποφάσεις και θα έχει ως αποστολή να διασφαλίσει το ευρώ με απεριόριστη δυνατότητα αναχρηματοδότησης.

Κατά την εφημερίδα, το Ταμείο θα διαθέτει «βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης», αλλά υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις και οι πιστώσεις θα χορηγούνται στις χώρες που έχουν ανάγκη με εγγυήσεις «σταθερής αξίας».

Αυτές οι εγγυήσεις μπορούν να είναι είτε αποθέματα χρυσού, είτε ποσοστά συμμετοχής σε κρατικές επιχειρήσεις.

«Η Γερμανία έχει εθνικό συμφέρον για τη συνέχιση της λειτουργίας του ευρώ με όλες τις χώρες μέλη", αναφέρεται σχετικά.

Αλλά και το ευρώ «πρέπει να είναι προσανατολισμένο στο γερμανικό ενδιαφέρον σταθερότητας», κάτι το οποίο είναι ένα «αντιστάθμισμα για το γεγονός ότι η Γερμανία ως ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης


αποτελεί άγκυρα σταθερότητας», προστίθεται.


ta nea