e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία ημέρα για την υπαγωγή στην περαίωση


Ακριβότερη από την 1η Ιανουαρίου η αυτοπεραίωση


Λήγει σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση της περαίωσης.Όσοι υπόχρεοι δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων για την τελευταία δεκαετία, μπορούν να υποβάλλουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι αιτήσεις στις αρμόδιες Εφορίες και να αποδεχτούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης.



Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την προσέλευση των πολιτών και την συμμετοχή στη ρύθμιση, καθώς στο δίμηνο που εφαρμόζεται η περαίωση έχουν ενταχθεί σε αυτή περισσότερα από συνολικά 470.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί μετά την αποδοχή των εκκαθαριστικών περαίωσης ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, έχουν ήδη καταβληθεί 800 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το υπόλοιπο καταβάλλεται σε δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Την ίδια στιγμή, βάσει των νέων διατάξεων που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 και θα δηλωθούν το νέο έτος όσο υψηλότερες είναι οι δηλούμενες επαγγελματικές δαπάνες τόσο υψηλότερος θα είναι ο τεκμαρτός τζίρος επί του οποίου θα φορολογηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην περίπτωση που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του αυτοελέγχου.

Με τον νέο φορολογικό νόμο επανακαθορίσθηκε ο τρόπος προσδιορισμού των ελάχιστων ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών που πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιθυμούν να υπαχθούν στον αυτοέλεγχο, προκειμένου οι σχετικές δηλώσεις τους να θεωρηθούν περαιωθείσες ως ειλικρινείς.

Με το νέο σύστημα οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά κέρδη του με τεκμαρτό τρόπο και στις περιπτώσεις που αυτά είναι υψηλότερα από εκείνα που προκύπτουν με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα - έξοδα) θα καταβάλλεται επιπλέον φόρος τόσο για το εισόδημα όσο και για τον ΦΠΑ. Έτσι, η αυτοπεραίωση καθίσταται αρκετά πιο ακριβή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον αποθαρρύνονται να εμφανίσουν εικονικές δαπάνες.

Για παράδειγμα :

Φυσικό πρόσωπο, που ασκεί το ελευθέριο επάγγελμα του δικηγόρου (συντελεστής καθαρών αμοιβών 50%) και τηρεί βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ, κατά τη διαχειριστική περίοδο 1.1-31.12.2010 παρουσιάζει τα ακόλουθα δεδομένα βάσει των τηρούμενων βιβλίων και στοιχείων:

- Ακαθάριστα έσοδα: 120.000 ευρώ.

- Έξοδα και δαπάνες (περιλαμβανομένων και των αποσβέσεων που αναλογούν): 70.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ως άνω φυσικό πρόσωπο, εφόσον επιθυμεί να υπαχθεί στον αυτοέλεγχο για τη συγκεκριμένη διαχειριστική περίοδο, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικον. έτους 2011 πρέπει να δηλώσει ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο με 140.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής [70.000 Χ (100/100-50) = 140.000].


ta nea