Για το 2011 τα δύσκολα
Με θέματα που δύσκολα δημιουργούν αντιδράσεις θα ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει για την επόμενη χρονιά τα ακανθώδη ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις.Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πρότυπα σχολεία αλλά και το σχέδιο της Άννας Διαµαντοπούλου για τη συγχώνευση επτά εκπαιδευτικών οργανισµών σε έναν, όπως και το νοµοσχέδιο Παπουτσή για το Αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Το θέµα των κλειστών επαγγελµάτων δεν εντάχθηκε στην ατζέντα του τελευταίου της χρονιάς, Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες «θα πρέπει πρώτα να ηρεµήσουν τα πνεύµατα και µετά τις γιορτές να επανέλθει σε κάποια από τις συνεδριάσεις ώστε να παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών για την απελευθέρωσή τους».
Αυτό βεβαίως δεν σηµαίνει ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει την προεργασία για την καυτή πατάτα των κλειστών επαγγελµάτων, καθώς ξέρει πολύ καλά ότι σε µεγάλο βαθµό η ένταση των αντιδράσεων θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της διαβούλευσης και του διαλόγου της κυβέρνησης µε τις «θιγόµενες» επαγγελµατικές οµάδες.
Τα νομοσχέδια-«αγκάθια»
Στο Μέγαρο Μαξίµου εκτιµούν ότι τα µεγαλύτερα αγκάθια προκύπτουν από τις αλλαγές που θα επέλθουν στο επάγγελµα του φαρµακοποιού και στους δικηγόρους-συµβολαιογράφους κι αυτό διότι το νοµοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλµατα παρεµβαίνει και στο θέµα των αδειοδοτήσεων και στον τόπο άσκησης του επαγγέλµατος, ενώ πιστεύουν ότι µε τους µηχανικούς και αρχιτέκτονες τα πράγµατα είναι σχετικώς πιο εύκολα, καθώς το ουσιαστικό πρόβληµα του συγκεκριµένου κλάδου συνδέεται µε την ελάχιστη αµοιβή και την εισφορά τους προς τα ασφαλιστικά ταµεία.
Πάντως η προθεσµία της τρόικας προκειµένου να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόµος εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί και η σχετική διαβούλευση, άρα επί της ουσίας στο οικονοµικό επιτελείο αποµένει περίπου ένας µήνας µόνο για να προχωρήσει στη σύνταξη του νοµοσχεδίου.
Δεν είναι όµως µόνο τα κλειστά επαγγέλµατα που προκαλούν φόβους και ανησυχίες στην κυβέρνηση. Η προσέλκυση επενδύσεων, η εξυγίανση στις ΔΕΚΟ, το ενιαίο µισθολόγιο, οι µετατάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισµών, αλλά και οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση είναι σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που πρέπει να προωθηθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαµαντοπούλου επιθυµεί να µπουν µπροστά οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ώστε να ολοκληρωθεί η στοχευµένη παρέµβαση στον χώρο της Παιδείας.
Παράγοντες του υπουργείου ωστόσο διατυπώνουν προβληµατισµό για το εάν πρέπει να ανοίξει σε αυτήν τη συγκυρία το ζήτηµα κι αυτό διότι ανησυχούν για ενδεχόµενες αντιδράσεις των φοιτητών, ικανές να προκαλέσουν µία γενικότερη ανάφλεξη.
Η ηγεσία του υπουργείου πάντως επισηµαίνει ότι το νοµοσχέδιο δεν µπορεί να καθυστερήσει και ότι καλύτερη χρονική συγκυρία θα είναι ο Φεβρουάριος πριν από την εξεταστική περίοδο.
ta nea