e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΚΤ απορρόφησε 60 δισ. από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμες να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κεφάλαια, καθώς θέλουν να διατηρήσουν ρευστότητα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ζήτησε να απορροφήσει από τις τράπεζες το ποσό των 73,5 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που έχει διαθέσει για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων από τον περασμένο Μάιο, αλλά οι τράπεζες πρόσφεραν μόνο 60 δισ. ευρώ.


Συνεπώς, η ΕΚΤ δεν μπόρεσε να αποσύρει από το τραπεζικό σύστημα τη ρευστότητα που είχε δώσει μέσω της αγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε δεσμευθεί από την αρχή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ότι θα προχωρεί σε αντιστάθμιση της επιπλέον ρευστότητας που προκαλείται, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι το δικό της πρόγραμμα δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Αύξηση καταγράφουν οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις

Ενδείξεις τερματισμού εμφάνισε το μήνα Νοέμβριο η τάση μείωσης της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις της ευρωζώνης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες περί αναζωπύρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.



Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 11 δισ.ευρώ το μήνα Νοέμβριο, έναντι μείωσης κατά 10 δισ.ευρώ τον Οκτώβριο, ήτοι μειωμένα μόνον κατά 0,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Συνολικά τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2,0% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας εκτιμήσεις αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1,5%.

Τα στοιχεία αυτά αναπτέρωσαν επίσης τις ελπίδες αναλυτών για συνέχιση της παρούσας νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, δεδομένης της απουσίας πληθωριστικών πιέσεων.

Η προσφορά χρήματος, όπως αυτή αποτυπώνεται στο δείκτη "Μ3" ο οποίος χρησιμοποιείται από την ΕΚΤ για τον προσδιορισμό της κυκλοφορίας του χρήματος και κατά προέκταση ως ένδειξη περί της πορείας του πληθωρισμού, σημείωσε αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση.


nooz.gr