e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αύξηση 5,9% κατέγραψαν τον Νοέμβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Ανοδος 1,3% σε μηνιαία βάση


Αύξηση 5,9% κατέγραψε τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία σε ετήσια βάση.Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού κατά το μήνα Νοέμβριο 2010, σε σύγκριση με το δείκτη του Οκτωβρίου 2010, παρουσίασε αύξηση 1,3%, ενώ ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2009-Νοεμβρίου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2008-Νοεμβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 6,5%.


Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 5,9%, το μήνα Νοέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2009, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 5,4% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 7,8%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 1,3%, το μήνα Νοέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010, οφείλεται στην άνοδο του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 1,4% και στην ενίσχυση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 1,2%.


Σκοπός του Δείκτης Τιμών Παραγωγού είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα και διατίθενται στην εγχώρια και στην εξωτερική αγορά. Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη αναφέρονται, κυρίως, στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που παράγουν και πωλούν τα επιλεγέντα, προς τιμοληψία, είδη και των επιχειρήσεων που αγοράζουν αυτά, ανεξάρτητα εάν τα είδη αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή μεταπωληθούν.


ta nea