e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η ονειροπόληση φέρνει κατήφεια, δείχνει μεγάλο πείραμα στο iPhone


Εκτός τόπου, εκτός χρόνου


Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι περνούν τη μισή μέρα σκεφτόμενοι ότι βρίσκονται κάπου αλλού, ή ότι κάνουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά κάνουν, και αυτή η διαρκής ονειροπόληση έχει την τάση να μας κάνει δυστυχείς.Το απαισιόδοξο συμπέρασμα προκύπτει από αμερικανική μελέτη που επικοινωνούσε με χιλιάδες εθελοντές μέσω iPhone, προκειμένου να τους ρωτήσει τι έκαναν και τι ένιωθαν εκείνη την ώρα.


Τα αποτελέσματα του ασυνήθιστου πειράματος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημοσιεύονται την Παρασκευή στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science.

«Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα περιπλανώμενο μυαλό, και ένα περιπλανώμενο μυαλό είναι ένα δυστυχισμένο μυαλό» καταλήγει η δημοσίευση των ψυχολόγων Μάθιου Κίλινγκσγουορθ και Ντάνιελ Γκίλμπερτ.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι ψυχική ζωή μας διαποτίζεται, σε αξιοσημείωτο βαθμό, από το μη παρόν» σχολίασε στο AFP o Δρ Γκίμπερτ.

«Η νοερή περιπλάνηση είναι εξαιρετικός δείκτης της ανθρώπινης ευτυχίας» είπε.

Μέσω του δικτυακού τόπου TrackYourHappiness.org («παρακολουθήστε την ευτυχία σας»), οι ερευνητές ζήτησαν από τους χρήστες να κατεβάσουν μια εφαρμογή ειδοποίησης για το iPhone.

Η εφαρμογή επικοινωνούσε με 2.250 εθελοντές από διάφορες χώρες, «προκειμένου να τους ρωτήσει, σε τυχαία χρονικά διαστήματα, πόσο ευτυχισμένοι ήταν, τι έκαναν εκείνη τη στιγμή, καθώς και αν σκέφτονταν την τρέχουσα δραστηριότητά τους, ή αν σκέφτονταν κάτι άλλο που ήταν ευχάριστο, ουδέτερο ή δυσάρεστο».

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι οι εθελοντές έτειναν να είναι πιο ευτυχείς την ώρα που έκαναν σεξ, ασκούνταν ή είχαν μια συζήτηση. Η ευτυχία τους έπεφτε στα ελάχιστα επίπεδα όταν εργάζονταν και, περιέργως, όταν κάθονταν στον υπολογιστή του σπιτιού και όταν ξεκουράζονταν.

«Μόνο το 4,6% της ευτυχίας ενός ατόμου μπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην οποία επιδίδεται εκείνη τη στιγμή, ενώ η κατάσταση της νοερής περιπλάνησης αντιστοιχεί περίπου στο 10,8% της ευτυχίας του».



Η ανάλυση έδειξε ότι «η νοερή περιπλάνηση των υποκειμένων ήταν γενικά η αιτία, και όχι το αποτέλεσμα, της δυστυχίας τους».


Όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές είχαν τη μεγαλύτερη επαφή με το παρόν την ώρα του σεξ. Τις υπόλοιπες ώρες, περνούσαν τουλάχιστον το 30% του χρόνου τους ονειροπολώντας.

Πάντως, παρόλο που και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι εθελοντές προέρχονταν από «ένα μεγάλο εύρος» επαγγελμάτων και κοινωνικών βαθμίδων, παραμένει ασαφές αν το δείγμα τους ήταν όντως αντιπροσωπευτικό -εξάλλου, δεν έχουν όλοι την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν κινητό iPhone.


Ασαφές, σχολιάζουν ανεξάρτητοι επιστήμονες στο δικτυακό τόπο του Science, παραμένει και το κατά πόσο η δυστυχία και η ονειροπόληση έχουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, και όχι έμμεση μόνο σχέση.


Ακόμα κι αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, η ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να περιπλανιέται σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους έχει προφανώς ιδιαίτερη αξία στον προγραμματισμό της ζωής μας. Θα ήταν εξάλλου δύσκολο να υλοποιήσει κανείς τα όνειρά του, όταν μένει διαρκώς απορροφημένος στο παρόν.

Η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται όντως στο εδώ και τώρα, όπως λέει η έρευνα. Όμως, ακόμα κι αν δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους, λίγη ονειροπόληση ίσως τελικά μας οφελεί.
 
ta nea