Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
"Βγήκαμε έξω από το ηλιακό μας σύστημα"
Τεράστια άλματα έχουν γίνει στην εξερεύνηση του διαστήματος σύμφωνα με τον Έλληνα αστροφυσικό, ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Σταμάτη Κριμιζή.Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κριμιζής, η ανθρώπινη γνώση, συγκρινόμενη με αυτήν πριν από 52 χρόνια, έχει κάνει τεράστια άλματα. «Έχουμε φτάσει έξω από το ηλιακό μας σύστημα, 17 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη γη. Το σήμα που μας στέλνει το Βόγιατζερ κάνει πάνω από 15,5 ώρες να φτάσει στη γη κινούμενο με ταχύτητα φωτός. Ξέρουμε πολλά για το πλανητικό μας σύστημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται διαστημόπλοιο γύρω από τον Κρόνο, ένα άλλο θα μπει, στις 18 Μαρτίου του 2011, σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, ενώ ένα τρίτο κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα και το οποίο έχει διανύσει τη μισή διαδρομή και υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στον προορισμό του στις 14 Ιουλίου του 2015.
Αναφορικά με τα αμερικανικά προγράμματα για την προσσελήνωση επανδρωμένων αποστολών, ο κ. Κριμιζής είπε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κάνει μια βασική, ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα της NASA και έχει αναβάλει την επίσκεψη στη Σελήνη, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ρομποτικών διαστημοπλοίων για την εξερεύνηση των αστεροειδών και άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος». Ωστόσο, πρόσθεσε, θα γίνει μια προσπάθεια ανάπτυξης για την προώθηση επανδρωμένου διαστημοπλοίου προς τον Άρη τα επόμενα 20 χρόνια.
«Βέβαια για την αποστολή στη Σελήνη εξακολουθούν να εργάζονται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Κίνα, η οποία πιστεύω στα επόμενα 15 χρόνια θα καταφέρει να προσσεληνώσει το πρώτο της επανδρωμένο διαστημόπλοιο», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας είπε ότι δεν είναι σε θέση να συμβάλει σε κάποιο από τα διαστημικά προγράμματα, ωστόσο , πρόσθεσε πως τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια Έλληνες επιστήμονες θα συμβάλουν σε ένα πείραμα για τη φωτογράφηση του Ήλιου και των ηλιακών εκλάμψεων.
Αναφορικά με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο οποίο είναι πρόεδρος είπε ότι αυτό έχει την ευθύνη να οργανώσει σε όλους τους τομείς την έρευνα και την τεχνολογία.
«Θα εξετάσει το πώς μπορούμε να κάνουμε το στρατηγικό πλαίσιο ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, βοηθώντας τις εταιρίες, αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό θα συνεδριάσουμε από τις 24 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, όπου θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις», τόνισε.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την έρευνα και τεχνολογία και πώς, ο κ. Κριμιζής είπε ότι «στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ αύξησαν τα κονδύλια για την έρευνα και την τεχνολογία, διότι ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι είναι η μηχανή για την αύξηση του ΑΕΠ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη, ενώ στην περίπτωση της Κίνας συνεχίζουν κανονικά τα προγράμματά τους».
Ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, όπου έλαβε το πτυχίο Φυσικής (1961), και στη συνέχεια της Αϊόβα, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό (1963) και διδακτορικό (1965) τίτλο. Σήμερα, είναι επίτιμος διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς (Johns Hopkins).
Από το 1991 και για 13 χρόνια, υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής και επικεφαλής πολλών διαστημικών αποστολών. Διεύθυνε τις δραστηριότητες περισσότερων από 600 επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 60 αποστολές και στην κατασκευή περισσότερων από 175 επιστημονικών οργάνων.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 370 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ έχει λάβει και δεκάδες διακρίσεις. Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εξαιρετικών Επιστημονικών Επιτευγμάτων (Medal for Exceptional Scientific Achievement) της NASA δυο φορές: το 1981 και το 1986.
ta nea