Μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος, η οποία θα περιλαμβάνει και το επόμενο έτος, αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, για την ελληνική οικονομία. Τη συγκεκριμένη ημέρα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει την επί τα χείρω αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα αρχίσουν τον έλεγχο των μεγεθών τόσο του τρέχοντος, όσο και του νέου προϋπολογισμού.Χρεοκοπία Ελλάδας και Ιρλανδίας βλέπουν οι επενδυτές
Κατά 4,5% βυθίστηκε το ΑΕΠ της χώρας
Την Τρίτη και την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου και 17 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους συναδέλφους του στο Eurogroup και το Ecofin αντίστοιχα. Και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, με τον οποίο πρέπει, εν μέσω ύφεσης, να επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Eurostat θα οριστικοποιήσει το έλλειμμα για το 2009 σε επίπεδο άνω του 15% του ΑΕΠ (από 13,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), ενώ για το 2010, λόγω και της υστέρησης στα έσοδα, ενδέχεται να διαμορφωθεί σε 9,3%- 9,5% του ΑΕΠ (από 8,1% του ΑΕΠ, που ήταν ο αρχικός στόχος στο μνημόνιο και 7,8% του ΑΕΠ, που ήταν ο μεταγενέστερος). Υπό τα δεδομένα αυτά, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προσεγγίζει πλέον τα 22 δισ. ευρώ και θα πρέπει το 2011 να μειωθεί στα 17 δισ. ευρώ.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα στελέχη της τρόικας έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν πρόσθετα μέτρα, όπως, άλλωστε, έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, και οι κινήσεις στη φορολογία θα περιορισθούν στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ.
Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ευνοϊκά τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που επαναπενδύουν τα κέρδη τους ή τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το κύριο βάρος θα δοθεί στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με το ερώτημα να είναι, κατά πόσον οι επιταγές της τρόικας θα εισακουσθούν στο σύνολό τους.
Τι ζητάει η τρόικα;
Επί παραδείγματι, η τρόικα ζητεί την άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%, το κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων του δημοσίου και των δήμων- με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας-, το άνοιγμα έως το τέλος του έτους όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων, νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις, τις δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας, όμως- όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας- ότι θα υπάρξουν μετατάξεις και όχι απολύσεις υπαλλήλων.
Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι με τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου θα πάψουν, με την περικοπή και κατάργηση επιδομάτων, οι ανισότητες στις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων και θα περιορισθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος του προϋπολογισμού.
Ενώ, στον χώρο της Υγείας, έχει επισημανθεί προς την τρόικα ότι με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υλοποιείται ήδη η μείωση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Η τρόικα έχει, επιπλέον, ζητήσει στο συγκεκριμένο πεδίο να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για την κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες.
Με ενδιαφέρον αναμένονται να διευκρινισθούν, μέσω του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, οι κυβερνητικές κινήσεις και σε άλλους τομείς. Όπως, με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και τράπεζες, καθώς και τη συνεργασία με ιδιώτες για τη χρήση υποδομών και τη δημόσια ακίνητη περιουσία, με στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως και το 2013.
Αναμένεται, επίσης, το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές).
Στα εργασιακά, έως το α΄ εξάμηνο του 2011 πρέπει να έχει καταρτισθεί και ο κατάλογος με τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τέλος, έχει καθυστερήσει σημαντικά το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
nooz.gr