Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις
Αύξηση 4,9% κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία σε ετήσια βάση, εξέλιξη που καταδεικνύει πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν.Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία σημείωσε αύξηση 4,9% τον Σεπτέμβριο, έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2009 προς το 2008. Σε σύγκριση με το δείκτη του Αυγούστου 2010, σημείωσε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2009. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2009 – Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2008 – Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 6,3%, έναντι μείωσης 2,6%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία μετρά τις μηνιαίες μεταβολές των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων-μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες-επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών.
Για τις τιμές των προϊόντων, που εισάγονται από την αλλοδαπή, συλλέγονται οι τιμές στα σύνορα της Χώρας, εξαιρουμένων όλων των δασμών και φόρων που επιβαρύνουν τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνουν δηλαδή το κόστος μεταφοράς (ναύλος) και της ασφάλισης των προϊόντων που επιβαρύνουν την επιχείρηση για την εισαγωγή τους. Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη συλλέγονται από μονάδες-επιχειρήσεις, οι οποίες ενεργούν ως εισαγωγείς των προϊόντων που έχουν επιλεγεί στο αρχικό στάδιο.
Από την ανάλυση των ετήσιων μεταβολών Σεπτεμβρίου 2010 - Σεπτεμβρίου 2009 προκύπτει πως η αύξησης του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 4,9%, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης (+8,7%).
Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου(+21,4%), στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (+17,1%), στην παραγωγή βασικών μετάλλων (+8,2%), στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών (+7,5%) και στη χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων ειδών (+2,7%).
ta nea