e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δεν φτιάχνει νέο Facebook η Google

Επιμένει η φημολογία, παρά τη διάψευση

Διέψευσε σήμερα η Google την φημολογία ότι κατασκευάζει ένα νέο κοινωνικό δίκτυο με στόχο να «χτυπήσει» το Facebook.Το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις στη διαδικτυακή αγορά τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει στον Τύπο ακόμη και λεπτομέρειες του υποτιθέμενου (;) ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.



Οι σχετικές φήμες αναζωπυρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, μετά τη νέα κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Google και Facebook, όταν το πρώτο αποφάσισε να «μπλοκάρει» την αυτόματη μεταφορά των επαφών του Gmail στην υπηρεσία εύρεσης «φίλων» του Facebook.

Δεν έπεισε η διάψευση

Ανώτερο στέλεχος της Google επιχείρησε να βάλει τέλος στη φημολογία. «Δεν ετοιμάζουμε καμία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που θα είναι ακόμη μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Ούγκο Μπάρα, ένας από τους διευθυντές της εταιρείας.

Αυτό που κατάφερε, όμως, είναι να ρίξει ακόμη περισσότερο «νερό στο μύλο» της φημολογίας, καθώς η δήλωσή του θεωρήθηκε διπλής ανάγνωσης. Τα πρώτα σχόλια στο Ίντερνετ ανέφεραν ότι το στέλεχος της Google υπονόησε ότι η εταιρεία φτιάχνει ένα κοινωνικό δίκτυο που απλώς «δεν θα είναι ακόμη μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης»!

Ο κ. Μπάρα δεν αρνήθηκε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν τα social media ενδιαφέρουν την Google: «Πιστεύουμε ότι το κοινωνικό στοιχείο είναι συστατικό της επιτυχίας για κάθε νέα εφαρμογή. Η αναζήτηση και η διαφήμιση είναι ίσως τα καλύτερα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Αυτός είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε», σημείωσε.


Η γιγάντωση των κοινωνικών δικτύων έχει αρχίσει να ανατρέπει την ισορροπία ισχύος στον Παγκόσμιο Ιστό. Μόνο το Facebook αριθμεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια μέλη και πολλοί πιστεύουν ότι τα social media αποτελούν το -επιχειρηματικό- μέλλον του Διαδικτύου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η εταιρεία του σκοπεύει να προσθέσει «στρώματα» κοινωνικής δικτύωσης στα sites που ήδη έχει, και όχι να παρουσιάσει ένα νέο «φανταχτερό προϊόν» κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά εξάλειψαν την φημολογία. Πρώην στελέχη του Facebook και παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς υποστήριξαν πριν από μερικούς μήνες ότι η Google πρόκειται σύντομα να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο με το όνομα «Google Me».


Το Google κατέχει ήδη το κοινωνικό δίκτυο Orkut, το οποίο είναι δημοφιλές στη Βραζιλία και την Ινδία, αλλά έχει αποτύχει να επεκταθεί σε άλλες αγορές.

Αυτή την εβδομάδα η Google ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μισθών κατά 10%. Πολλοί εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια να ανακοπεί το ρεύμα αποχωρήσεων από μηχανικούς και διευθυντικά στελέχη που εγκαταλείπουν τη Google για ταχύτερα αναπτυσσόμενους αντιπάλους, όπως το Facebook.


ta nea