Καλύτερη διατήρηση και ανάδειξη
Νέα μελέτη για τη συμπλήρωση της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας συμβάλλει στην καλύτερη διατήρηση των μελών που θα αναστηλωθούν, αφού η παραμονή τους στο έδαφος τα εκθέτει σε φυσικούς κινδύνους. Επίσης, η αναστήλωση σκοπεύει να αναδείξει την αρχιτεκτονική πληρότητα της περιοχής και να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα του μνημείου για τους επισκέπτες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα είναι πιο ασφαλής σε ενδεχόμενο σεισμό.
Σύμφωνα με την μελέτη που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, προβλέπεται η αναστήλωση 50 μελών, η οποία θα γίνει τόσο με αυθεντικό όσο και με το αρχαίο υλικό που έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές στην περιοχή.
Στις σημαντικές προσπάθειες αναστήλωσης του μνημείου βρίσκονται οι εκτεταμένες αναστηλωτικές επεμβάσεις του Ν.Μπαλάνου (1909-1917), οι επεμβάσεις του Αν.Ορλάνδου (1947-1956), καθώς και η συνολική επέμβαση της ΕΣΜΑ (1975-σήμερα).
Την δεκαετία του '50 ο Αναστάσιος Ορλάνδος πραγματοποίησε μερική αναστήλωση στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων αξιοποιώντας το αρχαίο υλικό που προέκυψε από την κατεδάφιση του φραγκικού πύργου, το 1875.
Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. Τανούλα και συνοδεύεται από τεχνική έκθεση της Μ.Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
Οι εργασίες συμπλήρωσης και αναστήλωσης των Προπυλαίων θα αρχίσουν μέσα στο 2011. Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δυόμιση χρόνια.
ta neaΗ νότια πτέρυγα των Προπυλαίων αποτελεί το πιο ιδιόμορφο από αρχιτεκτονικής πλευράς τμήμα του μνημείου. Κατά τον 15ο αιώνα είχε κτισθεί επάνω του ο λεγόμενος Φράγκικος Πύργος, μέσα στον οποίο ενσωματώθηκαν από τους φλωρεντινούς όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν αποσυναρμολογήσει από το δυτικό άκρο της πτέρυγας.