Στα 10 δισ. ευρώ η προσαρμογή το 2010
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των στελεχών της τρόικας με την κυβέρνηση για την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.Οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ που βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν) με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διήμερο θα οριστικοποιηθεί η επίπτωση που θα έχει η αναθεώρηση της Εurostat για το έλλειμμα του 2009 στο έλλειμμα του 2010. Από το εύρος της αναθεώρησης θα επανακαθοριστεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2010.
Το πλέον κρίσιμο κομμάτι των διαπραγματεύσεων του διημέρου 15 - 17 Νοεμβρίου αφορά στα νέα μέτρα του 2011, τα οποία θα αποτυπωθούν μερικώς στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στο εάν ο στόχος του 2011 για το έλλειμμα θα διατηρηθεί.
Σημειώνεται πως με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 από την Eurostat ,το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται υψηλότερα των 35 δισ. ευρώ, από τα 30,8 δισ. ευρώ που πρόβλεπε το Μνημόνιο.
Το δε έλλειμμα του 2010 φαίνεται να αναθεωρείται από τα 18,6 δισ. ευρώ στα 21,4 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο θέτει ως στόχο την μείωση του ελλείμματος 2011 στα 16 δισ. ευρώ ή στο 6,9% του ΑΕΠ.
Αν ο στόχος αυτός διατηρηθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2011 κατά 5,4 δισ. ευρώ, όταν αρχικώς υπολόγιζε πως θα έπρεπε να εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως η προσπάθεια της Ελλάδας το 2010 οδήγησε σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, εξέλιξη που χαρακτηρίζουν «διαπραγματευτικό όπλο», αφενός διότι αποτυπώνει την πολιτική βούληση, αφετέρου διότι διασφαλίζει πως η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα μείνει ημιτελής.
Πάντως, η διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5% και η παρατεταμένη ύφεση, αποτελούν παράγοντες που ήδη προσμετρούν στην «διαλλακτικότητα» των στελεχών της τρόικας, τα οποία ζητούν από τη κυβέρνηση ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάταξη της οικονομίας.
Οι ίδιοι θεωρούν μονόδρομο την περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα, καθώς αναγνωρίζουν πως η επιβολή νέων φόρων θα αυξήσει τα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων πολιτικών που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Έτσι, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί δημόσια το ζήτημα της επέκτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
ta nea