e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η γεωργία στην Ευρώπη ήρθε από την Μέση Ανατολή

Η γεωργία εισήχθη στην Ευρώπη όχι στόμα-με-στόμα (από πληροφορίες που διαδόθηκαν από την ανατολή και εφαρμόστηκαν έπειτα από τους Ευρωπαίους), αλλά από τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι κατέφτασαν από την Εγγύς και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με μια νέα διεθνή γενετική έρευνα, που ανέλυσε το DNA από οστά ηλικίας 8.000 ετών, τα οποία ανήκαν σε πρώιμους αγρότες και βρέθηκαν σε ένα αρχαίο γερμανικό νεκροταφείο.Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, υπό τον Βόλφγκανκ Χάακ του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology", σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν τις γενετικές "υπογραφές" των υπολειμμάτων αρχαίων γεωργών με αυτές σύγχρονων κατοίκων της Τουρκίας και του Ιράκ και συμπέραναν ότι δεν μετακινήθηκαν απλώς πληροφορίες και ιδέες από την Ανατολή προς τη Δύση, σχετικά με την ανάπτυξη της γεωργίας, αλλά οι ίδιοι οι μετανάστες έφεραν μαζί τους τις νέες γνώσεις και τις εφάρμοσαν επί τόπου.


Μέχρι σήμερα, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η γεωργία έφτασε στην Ευρώπη ως ένα "σώμα" ανατολικών ιδεών που όμως υλοποιήθηκε αρχικά από τους προϊστορικούς ανατολικο-ευρωπαίους κυνηγούς-συλλέκτες, οι οποίοι, ζώντας πιο κοντά στους γεωργούς της Ανατολής, σταδιακά αφομοίωσαν τις νέες πληροφορίες για την καλλιέργεια φυτών και μετέφεραν σιγά-σιγά αυτές τις γνώσεις όλο και πιο δυτικά και βόρεια.

Τώρα, όμως, προκύπτει μια άλλη εικόνα. "Δείξαμε ότι οι πρώτοι γεωργοί στην Ευρώπη είχαν πολύ μεγαλύτερη γενετική επίδραση από την Εγγύς Ανατολή και την Ανατολία, απ' ό,τι από ντόπιους πληθυσμούς κυνηγών-συλλεκτών της Λίθινης Εποχής, που προϋπήρχαν στην περιοχή", δήλωσε ο δρ Χάακ.


Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Άλαν Κούπερ, επίσης του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα "βοηθάει στο να ανατραπεί η κυρίαρχη αντίληψη, η οποία δέχεται πως οι πρώτοι ευρωπαϊκοί γεωργικοί πληθυσμοί αποτελούνταν κυρίως από προϋπάρχοντες πληθυσμούς κυνηγών-συλλεκτών, που είτε έμαθαν γρήγορα τη γεωργία είτε είχαν έρθει σε επιμειξία με τους εισβολείς".

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης μιτοχονδριακού DNA (του τμήματος του γενετικού κώδικα που περνάει από γενιά σε γενιά μέσω της μητέρας), για να εξετάσουν οστά 8.000 ετών, προερχόμενα από 22 ανθρώπους που είχαν ταφεί σε ένα νεκροταφείο στη σημερινή πόλη Ντέρενμπουργκ του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα οστά αυτά ανήκαν σε γεωργούς της πρώιμης νεολιθικής περιόδου.

Οι γενετιστές συνέκριναν το αρχαίο DNA με αυτό σύγχρονων Ευρασιατών και βρήκαν ότι έχουν ένα κοινό πρόγονο, συνεπώς οι αρχαίοι εκείνοι γεωργοί της Ευρώπης ουσιαστικά ήσαν ανατολίτες μετανάστες στην αρχαία Γερμανία (από τότε!). Οι μελετητές εκτιμούν ότι γεωργοί από την Εγγύς Ανατολή και την Ανατολία, που είχαν εξελίξει τη γεωργία πριν από περίπου 11.000 χρόνια, μετακινήθηκαν αργότερα προς τα δυτικά, αρχικά στη νοτιοανατολική και μετά στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής, στην πορεία προχωρώντας σε περιστασιακές επιμειξίες με τους ντόπιους κυνηγούς-συλλέκτες.


Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.1000536


nooz.gr