e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Εντός και εκτός συνόρων η στήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση στην κόντρα με το Βερολίνο

«Αλληλέγγυα» δηλώνει η ΝΔ


Τις θέσεις αρκετών ξένων ηγετών, αλλά και θεσμικών παραγόντων της ΕΕ φαίνεται πως εξέφρασαν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ότι η Γερμανία µε τις απαιτήσεις της εξωθεί χώρες µε δηµοσιονοµικά προβλήµατα στη χρεοκοπία. Τη στήριξή της στον Γ.Παπανδρέου προσέφερε και η Ρηγίλλης, που σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός 'διάσωσης' που εξαρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη» και ότι «η ΝΔ είναι απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί σε αυτήν την πρόταση». Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο πρωθυπουργός εκτιμάται πως θα επαναφέρει το θέμα με κάθε ευκαιρία, με στόχο να συγκροτηθεί ένα άτυπο μέτωπο χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα κόντρα στις πλούσιες χώρες ευρωπαϊκού Βορρά.


Άλλωστε, αν και επισήμως δεν ομολογείται, οι δηλώσεις του κατά του Βερολίνου φαίνεται πως εκφράζουν τις θέσεις αρκετών ηγετών -όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας- αλλά και θεσμικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ.

Θεωρούν, δηλαδή, ότι µε το να πιέζει η Γερµανία να συµπεριληφθεί όρος στον µόνιµο µηχανισµό στήριξης πως και οι κάτοχοι οµολόγων χώρας που θα προσφεύγει θα υφίστανται µέρος του κόστους (ελεγχόµενη χρεοκοπία), ουσιαστικά διώχνει τους επενδυτές από την Ευρώπη και κυρίως από τους αδύναµους κρίκους (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) και δηµιουργεί την αίσθηση πως η χρεοκοπία τους ή η αναδιάρθρωση του χρέους τους είναι κάτι προεξοφληµένο.


Είναι χαρακτηριστικό πως την Τρίτη το ενηµερωτικό σηµείωµα, που διανέµεται στους ανώτερους ευρωυπαλλήλους στις Βρυξέλλες, φιλοξενούσε ανάλυση υπό τον τίτλο «Μήπως η Ελλάδα έχει δίκιο;».

Κατά το σηµείωµα, µετά την επιµονή της Γερµανίας στη Σύνοδο Κορυφής, «το ενδεχόµενο (χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης για κάποιες χώρες) έγινε πιθανότητα».

Στήριξη από τη ΝΔ

Πέρα από την εκτός συνόρων στήριξη, την Τρίτη ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της στήριξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», με εντολή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία εκδηλώνεται η στήριξη στην προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουσή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τις επαφές του στο Παρίσι.

«Δεν αποτελεί λύση ένας μηχανισμός 'διάσωσης' που εξαρχής πνίγει τα πιο αδύναμα μέλη με τη θηλιά των δυσβάστακτων επιτοκίων. Μεγαλύτερο ρίσκο στους ιδιώτες επενδυτές σαφώς οδηγεί σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για τις αδύναμες χώρες. Η ΝΔ είναι απολύτως αλληλέγγυα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αντισταθεί σε αυτήν την πρόταση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Η Ρηγίλλης ουσιαστικά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια μέσω των πρωθυπουργικών κινήσεων για βελτίωση των όρων του μηχανισμού στήριξης που σχεδιάζει η ΕΕ σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν είναι ανακόλουθη η στάση της με τη στρατηγική της για ταχύτερη απαλλαγή από το μνημόνιο.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι ήταν αυτονόητη υποχρέωση της ΝΔ, παρά τις όποιες έντονες διαφωνίες ως προς το μείγμα οικονομικής πολιτικής, να στηρίξει τον Πρωθυπουργό και διευκρινίζουν ότι το κόμμα είναι απόλυτα συνεπές στις θέσεις του για τον μηχανισμό διάσωσης, της ΕΕ.


ta nea