Ανησυχία για εξάπλωση της κρίσης
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο, για ένα σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Τετάρτη.Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones.
«Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια», είπε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξη της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη» να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας.
Η συμμετοχή της Βρετανίας βρίσκεται υπό συζήτησιν, δήλωσε από την πλευρά του ο Eυρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες.
«Είναι φυσκό, αφού οι βρετανικές τράπεζες έχουν σημαντικό άνοιγμα στην Ιρλανδία. Υπάρχουν πολύ ισχυρές διασυνδέσεις στον τραπεζικό τομέα», είπε
«Θα πράξουμε ό,τι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Η Ιρλανδία είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας. Και είναι προς το εθνικό βρετανικό συμφέρον να επιτύχει η ιρλανδική οικονομία και να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιρλανδία», σε περίπτωση που το έχει ανάγκη, είπε ο Τζορτζ Όσμπορν.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν, την Τρίτη, την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υπερασπισθούν την σταθερότητα της ΟΝΕ, η οποία εκ νέου απειλείται από την αναταραχή στις αγορές, έξι μήνες μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναμένεται να ενταθούν τις προσεχείς ημέρες για τη διαμόρφωση προγράμματος οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες εάν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια για την στήριξη των τραπεζών.
Την Πέμπτη, μια αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ θα φτάσει στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα «ενδεχόμενο» σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.
Η αποστολή αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα αναλάβει «να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά», εξήγησε ο υπουργός στο δημόσιο ραδιοσταθμό RTE.
«Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, όμως έχουν «επείγοντα» χαρακτήρα.
ta nea