e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στο στόχαστρο των εργαζομένων της ΔΕΗ οι πιέσεις της τρόικας για την αγορά ενέργειας




Κλιμακώνεται η ένταση στο «μέτωπο» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Παρασκευή, καθώς η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ώρα που θα γίνεται η προγραμματισμένη συνάντηση με τα στελέχη της τρόικας.Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του συνδικάτου, Νίκος Φωτόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ προειδοποιεί ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τις προτάσεις της τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς, με τις οποίες διαφωνεί η ΓΕΝΟΠ, θα πρέπει για να υλοποιηθούν να εγκριθούν από τη διοίκηση της ΔΕΗ.


«Για να συμβεί αυτό», αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος, «ακόμη και αν βρεθούν στελέχη της επιχείρησης που θα τις υπογράψουν, η συνεδρίαση του ΔΣ πρέπει να γίνει εκτός Ελλάδας. Στη Γη του Πυρός», είπε χαρακτηριστικά.

Το αντικείμενο της διαμάχης είναι η πρόσβαση ιδιωτών στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, η οποία ως τώρα αποτελεί μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Η αρχική πρόταση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απορρίφθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση και έκτοτε αναζητώνται «ισοδύναμες λύσεις».


Η ΓΕΝΟΠ απορρίπτει προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για μίσθωση των μονάδων ή πώληση της παραγωγής τους σε τιμή κόστους ή με δημοπρασίες στους ιδιώτες και προτείνει να προκηρυχθούν και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στη Δράμα και την Ελασσόνα.

«Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνουν επενδύσεις από τους ιδιώτες, όποιος θέλει και μπορεί ας τις κάνει», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος. Προειδοποίησε, πάντως, ότι αν την Παρασκευή υπογραφεί συμφωνία με βάση τις προτάσεις που έχουν ακουστεί, «θα έχουμε σκληρές συγκρούσεις και απεργίες».

Πάντως, η όποια αντιπρόταση υπάρξει, θα πρέπει, προφανώς, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 10 το πρωί έξω από το ΥΠΕΚΑ, ενώ η συνάντηση με την τρόικα πρόκειται να ξεκινήσει στις 11.
 
ta nea
Κόντρα για τους ιδιώτες