«Απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων»
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, εάν ανακοπεί η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η Ελλάδα προωθεί ομαλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου ελπίζει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό 7,6% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 (7,4% προβλέπει το οριστικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού), έναντι του αναθεωρημένου 15,4% το 2009.
«Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος περίπου στο επίπεδο του 6,5% προβλέπεται για το 2012, σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, δεδομένης της επιβράδυνσης που αναμένεται να εμφανίσει η αναπτυξιακή διαδικασία στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα, θα ήταν απαραίτητη», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Τον προηγούμενο Μάιο η Ελλάδα απέφυγε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, με τη βοήθεια πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, συμφωνώντας να προωθήσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο ωτου 3% του ΑΕΠ.
Ο ΟΟΣΑ, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας και πέραν του σημείου αυτού, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο βάρος του χρέους της που θα ανέλθει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 149% το 2013.
«Μειώνοντας το έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% έως το 2014, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, είναι καίριας σημασίας για την διόρθωση ανυπόφορων δημοσιονομικών ανισοτήτων, ακόμη και εάν αυτό θα σήμαινε περαιτέρω μέτρα λιτότητας», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
«Επιπροσθέτως, οι προσπάθειες προσαρμογής πρέπει να συνεχιστούν και πέραν του ορίζοντα του προγράμματος για τη μείωση του βάρους που θέτει το χρέος», τονίζει.
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το επόμενο έτος, ενώ θα περάσει σε θετικό πρόσημο ανάκαμψης το 2012, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5%. Το 2011 η ανεργία θα ανέλθει στο 14,5% και το 2012 στο 15,2%, έναντι του προβλεφθέντος
12,2% για εφέτος.
«Η επιτυχής προώθηση του προγράμματος θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους στην αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά ενδέχεται να συναντούσε κοινωνική αντίδραση», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
ta nea