e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αντίθετη η Βρετανία προς οποιαδήποτε μεταφορά εξουσίας προς τις Βρυξέλλες

Η Βρετανία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μεταβολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που επιδιώκουν το Βερολίνο και το Παρίσι, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν αυτή θα προβλέπει "μεταφορά εξουσιών" από το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.



"Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι προτείνεται, αλλά όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός (Ντέιβιντ Κάμερον), δεν θα υποστηρίξουμε τίποτε που θα εμπεριέχει μεταφορά εξουσιών από το Ουέστμινστερ προς τις Βρυξέλλες", δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει βρετανική αντίσταση σε μέτρα που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, αφού "η σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι σημαντική για τη Βρετανία".

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο επί της αρχής για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.


Όμως, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να επιδιώξουν την τροποποίηση μέχρι το 2013 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η επικύρωση της οποίας ολοκληρώθηκε πέρυσι με μεγάλες δυσκολίες, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δημοσιονομική πειθαρχία στους κόλπους της ΕΕ, με την επιβολή "πολιτικών κυρώσεων", όπως η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων από τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συμφώνησαν επίσης στη μονιμοποίηση ενός μηχανισμού διάσωσης χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ φαίνεται επίσης ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, αντικείμενο διαφωνιών εδώ και μήνες ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία.


Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν ατύπως το θέμα σήμερα το πρωί. Ομάδα εμπειρογνωμόνων ασχολείται με τη διευθέτηση των τελευταίων προβλημάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η κατάληξη σε μια συμβιβαστική πρόταση το απόγευμα, η οποία θα τεθεί προς συζήτησιν στους υπουργούς Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίτευξη σύντομα συμφωνίας για το θέμα, διότι για λόγους "αξιοπιστίας" οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν καταλήξει σε κοινή θέση πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 στο τέλος Νοεμβρίου στη Σεούλ.
 
nooz.gr
Ο πρόεδρος τη Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσαν ότι μια τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι αναγκαία για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης στην ευρωζώνη, η οποία θα συνδυασθεί με την επιβολή πολιτικών κυρώσεων σε περίπτωση παρεκτροπής από τη δημοσιονομική πειθαρχία.