e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Με μισθούς ιδιωτικού τομέα οι νέες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων


Εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, στα πρότυπα του ΟΤΕ, με την υπογραφή συμβάσεων ιδιωτικού τομέα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μείωση του προσωπικού, με την εφαρμογή του κανόνα των 10 αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΔΕΚΟ.Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Το Βήμα, ο υπουργείο Οικονομικών έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα τη λίστα με τις 11 πιο ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και ανακοίνωσε λεπτομερή στοιχεία για τα χρέη, τις ζημιές και το μισθολογικό κόστος.


Οι συνολικές ζημιές στις έντεκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ ανήλθαν το 2009 σε 1,71 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 31% σε σύγκριση με το 2007. Οι ζημιές των ΔΕΚΟ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 13 δισ. ευρώ, ενώ, πέραν των επιχορηγήσεων, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εγγυήσεις για δάνεια από τις τράπεζες που υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ να έχουν διαφορετικό εργασιακό καθεστώς από τους παλαιότερους υπαλλήλους και να ακολουθούν ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να ξεκινούν με βασικό μισθό 740 ευρώ τον μήνα.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση όλα τα επιδόματα, προσαρμοσμένα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να υπάρξουν ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις.

Από την αναλογία των πέντε συνταξιοδοτήσεων για κάθε πρόσληψη, η οποία θα ισχύσει το 2011 στον στενό δημόσιο τομέα, για τις ΔΕΚΟ συζητείται να εφαρμοστεί ο ακόμη πιο αυστηρός κανόνας.

Η εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ είναι να περικόψουν κατά 15% το λειτουργικό κόστος ως το τέλος του 2010.
 
ta nea